x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană ne ameninţă cu un proces la la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene

Comisia Europeană ne ameninţă cu un proces la la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene

de Violeta Fotache    |    27 Ian 2011   •   17:33

România are două luni la dispoziţie să rezolve problemele de mediu din Delta Dunării, apărute din cauza unui proiect de dezvoltare a unor obiective turistice aprobat de autorităţile de la Bucureşti. Construcţiile de la Sulina au afectat deja o specie endemică şI un habitat protejat

Statul român riscă să ajungă pârât la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, dacă în termen de două luni de zile nu rezolvă "aspectele necorespunzătoare” de mediu din Delta Dunării.

Comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, a trimis Bucureştiului o solicitare prin care cere statului român să se ocupe de această problemă în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene. "Comisia Europeană(N.R. – CE) a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene. Dacă în termen de două luni autorităţile nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE în materie, Comisia poate transmite cauza Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene”, se precizează într-un comunicat de joi al Comisiei Europene.

Îngrijorarea Bruxelles-ului cu privire la încălcarea legislaţiei europene vine după ce autorităţile române au avizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării. Proiectul de dezvoltare a plajei de la Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii, totul într-o zonă ce face parte din reţeaua Natura 2000, o zonă protejată prin directiva "Păsări" şi directiva "Habitate".  "Acest tip de proiecte este permis în perimetrul reţelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii. Dacă studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesară, iar proiectului nu i se poate da undă verde”, explică oficialii Comisiei Europene. Specialiştii CE au opinat că lucrările "vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate”. Experţii de la Bruxelles consideră că evaluarea realizată de autorităţile naţionale "nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor propuse”.

"Din datele aflate la dispoziţia Comisiei reiese că proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate în temeiul directivei Habitate, şi asupra unui habitat protejat (pajişti sărăturate mediteraneene). Prin urmare, Comisia transmite României un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul de joi al CE.

Dacă în intervalul arătat statul român nu ia măsuri pentru remedierea încălcărilor dreptului Uniunii Europene,  Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene va soluţiona litigiul apărut. Această instanţă are misiunea să se asigure că legislaţia UE este interpretată şi aplicată în mod uniform în toate statele membre UE, astfel încât legile să se aplice în mod egal tuturor cetăţenilor.

×