Senatorii au adoptat, astăzi, o propunere legislativă care modifică Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizare în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţâmânt, în sensul luării în considerare a perioadei concediului pentru creşterea copilului ca o perioadă de neîntrerupere a vechimii de zece ani, necesară obţinerii sporului de stabilitate.
Propunerea de lege, iniţiată de mai mulţi deputaţi PNL, a fost aprobată cu 92 de voturi pentru şi două voturi împotrivă.
Potrivit iniţiatorilor, modificarea adusă legii amintite reprezintă o măsură de încurajare a natalităţii, orientată în special către populaţia activă, 'bine ancorată la mediul economic şi cultural'.
"Propunerea este de a considera perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, ca o perioadă de neîntrerupere a vechimii de zece ani, necesară sporului de stabilitate, care se acordă după împlinirea a zece ani de activitate neîntreruptă în învăţământ, se calculează prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi drepturi salariale", precizează iniţiatorii, potrivit Agerpres.
Potrivit acestora, este 'nedrept' ca femeile care dau naştere unui copil şi stau în concediu pentru creşterea şi îngrijirea lui să nu beneficieze de o excepţie în stabilirea vechimii de zece ani de activitate neîntreruptă necesară pentru a beneficia de sporul de stabilitate.
'Creşterea natalităţii trebuie să fie o prioritate naţională iar, în consecinţă, femeile care dau naştere copiilor trebuie sprijinite. Această măsură nu va dezechilibra bugetul de stat, dar poate încuraja natalitatea în rândul populaţiei active a României', mai arată iniţiatorii potrivit expunerii de motive.
Aceştia adaugă că populaţia României a scăzut cu 4,5% în perioada 1997-2007 de la 22.582.000 locuitori la 21.565.000.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.