x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilier prezidenţial, recrutat de Securitate

Consilier prezidenţial, recrutat de Securitate

de Adriana Duţulescu    |    14 Dec 2010   •   15:52
Consilier prezidenţial, recrutat de Securitate
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

142460-.jpgConsilierul prezidenţial Alexandrina Gătej a fost recrutată de Securitate în septembrie 1989, pentru eventuale misiuni de contrainformaţii în sectoarele economice, însă nu a dat nici o informare ofiţerilor, astfel că CNSAS a decis că nu poate fi considerată colaborator.

Consiliul Naţional pentru Stu­die­rea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a emis pe numele Alexandrinei Gătej o ade­verinţă care atestă că aceasta nu a avut calitatea de lucrător sau cola­bo­rator. Documentul, emis la 12 no­iembrie 2010, con­ţi­ne însă o referire la faptul că Alexandrina Gătej a fost recrutată de Securitate la 14 septembrie 1989, sub numele conspirativ „Florina”. Ea urma să activeze, conform documentului CNSAS, „pe linie de contrainformaţii în sectoarele economice”. „Direcţia de specialitate (a CNSAS – n.r.) nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise Securităţii de doamna Gătej Corina Alexandrina”, se arată în adeverinţa CNSAS. În document, Alexandrina Co­rina Gătej apare cu numele vechi, Dăncăneţ.

„Decizia CNSAS privind necolaborarea cu Securitatea, nici în ca­litate de lucrător, nici în calitate de colaborator al acesteia, este foarte clară şi vorbeşte de la sine. Decizia exprimă în mod neechivoc faptul că investigaţia CNSAS prin Direcţia sa de specialitate nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise de mine Securităţii”, se arată într-o declaraţie a consilierului prezidenţial Alexandrina Gătej, remisă agenţiei Mediafax. Ea adaugă că, în legătură cu această chestiune, consideră că nu are „nimic” să îşi reproşeze „atât în plan profesional, cât şi uman”. „Speculaţiile pe această temă nu fac altceva decât să denatureze sensul investigaţiei şi deciziei CNSAS”, mai susţine consilierul prezidenţial. Corina Alexandrina Gătej a fost numită în iulie 2009 în funcţia de consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern şi Internaţional al Admi­nistraţiei Prezidenţiale.

Întrebat ieri despre cazul Gătej, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că a fost ocupat, având mai multe întâlniri, şi nu a aflat nimic despre acest subiect.

×