x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conventia Nationala - Zîmbeşte din toată inima şi ajută zîmbind

Conventia Nationala - Zîmbeşte din toată inima şi ajută zîmbind

23 Mai 2008   •   00:00
Conventia Nationala - Zîmbeşte din toată inima şi ajută zîmbind

La sfarsitul acestei saptamani are loc in Capitala a cluburilor Lions din tara noastra.prilej nimerit, socotim noi, sa decorticam cu foloase pentru intelegerea noastra- un subiect nu atat de cunoscut pe cat ar merita-miscarea lionista. Interlocutor ne este insusi Leul cel mare, vrem sa spunem dr. Andrei  Kozma, guvernatorul Districtului 124 Lions Romania.



La sfarsitul acestei saptamani are loc in Capitala a cluburilor Lions din tara noastra.prilej nimerit, socotim noi, sa decorticam cu foloase pentru intelegerea noastra- un subiect nu atat de cunoscut pe cat ar merita-miscarea lionista. Interlocutor ne este insusi Leul cel mare, vrem sa spunem dr. Andrei  Kozma, guvernatorul Districtului 124 Lions Romania.

  • La ora cand discutam, leii stau cu privirile-agere si fioroase-asupra Capitalei,daca intelegem bine, domnule guvernator. 
Agere da, fioroase, evident, nu. Conventia Nationala se inscrie de fiecare data drept evenimentul anului si este firesc atat pentru ''leii'' din tara dar si pentru cei din numeroasele cluburi din strainatate cu care suntem in relatii de colaborare pe diverse planuri si paliere sa faca din Bucuresti, sub acest aspect, o tinta privilegiata.

  • Fiorosi,spuneti,nu...
In niciun caz. Ca sa fiu convingator,am sa va destainui deviza noastra: Zambeste din toata inima si ajuta zambind.

  • Ma lasati sa inteleg ca am putea considera cluburile Lions de aici si de aiureadrept niste detasamente de insi totdeauna bine dispusi,robii unui zambet purtat precum insigna pe care o aveti la rever.
Ar fi bine sa se stie ca miscarea lionistica dateaza din anii primului razboi mondial.Ideea s-a nascut la chicago si s-a vazut materializata la Dallas. Ea convoaca astazi in jurul principiilor lionismului mai bine de 1,3 milioane de membri, organizati in peste 46 de mii de cluburi. Cum se poate observa, nu este o miscare de masa dar are avantajul de a exista pe intreg globul terestru. Cine suntem? Din toate cate ceva-medici,ingineri,profesori unversitari,scriitori,diplomati. Spunet-mi, la ce ne-am aduna laolalta Sa ne privim cu icrancenare unii pe altii? Sa ne spunem printre dinti reprosuri care mai de care? Ne intalnim sa ne cunoastem mai bine.Sa discutam despre orice ne poate fi util si agreabil. Si,mai ales,sa gandim si la binele altora. Zambetul este chei de solin care operam..

  • Cum ar zice comandantul de pluton:Cu zambet pe buze,salt inainte!
Poate numai ca noi nu avem in schema acel comandant de care vorbiti...

  • Dar sefi vad ca exista. Unul,cel mai mare in grad,se afla aici de fata. Dumneavoastra.  
Nevoia de coordonare.Nu ne confundati totusi cu nustiu ce asociatie razboinica. Oricum, pe la ei, cu zambetul nu prea faci traba.Pe la noi,o spun cu oarece orgoliu,da. Si asta pentru ca afi membru Lions nu inseamna putere ori faima cu orice pret. Si nici bani, profit, rentabilitate economica,avantaje. Asta da dar la tine acasa ori in profesie pe care o practici.Aici suntem egali intre noi si suntem asteptati cu initiative,cu proiecte,cu gesturi de natura sa prinda bine altora.

  • Este indeajuns sa zambesti?
N-as zice.Cel pşutin la noi,nu.Am sa va si explic de ce. Lions inseamna un zambet adus pe chipul unui copil orfan, un strop de lumina strecurat in ochii celui ramas fara veder,umarul de sprijin oferit celui trezit din nastere cu handicap fizic. Lions inseamna sa dai sansa unui tanar cu talent dar fara posibilitati de a se pregati si exprima. Inseamna sa hranesti speranta a milioane de fiinte umane ocolite de noroc.

  • Exemple?
Ma feresc sa intarzii pe planseta cu exemple.Pe deoparte pentru ca ne-ar trebui,mie timp si dv spatiu, pentru a detalia.Credeti-ma,cum sa vorbesc fugar despre actiunile din Timis in sprijinul celor contaminati de SIDA,sa prezint demersul celor de la Sibiu in scoli si gradinite pentru evaluarea functiei vizuale la copii prin participarea voluntara a medicilor de specialitate. Ar trebui chemati medicii care coordoneaza cu entuziasm si cu o rara daruire actiunile care vizeaza redobandirea vocii prin vorbire esofagiana de catre persoane care au esofagul extirpat. Dumnezeule, si cate alte initiative de acest fel...
Sunt,in acelasi timp,temator,ca scoate in fata cazuri dintr-o foarte generoasa desfasurare de idei as gresi,inevitabil,fata de ceilalti.Cluburile Lions situate in diferite parti ale tarii isi dau silinta sa-si manifeste la modul practic circumscrierea lor in perimetrul de aspiratii lionistice.
Cum puteti deduce,Conventia Nationala din aceasta saptamana se doreste spatiul in care programele valoroase vor fi  aduse la rampa,astfel protagonistii sa-si dobandeasca portia de recunoastere meritata. Pe de alta parte,rampa de lansare a proiecte si angajamente noi.

  • Si reusite si planuri de viitor.Despre neimpliniri?
Nu le vom ocoli,va asigur.Cui ar folosi?Esntialul nu trebuie insa eludat: Reuniunea republicana reprezinta,in fapt,o stare de agregare in masura sa ilustreze si sa dovedeeasca misiunea si potentialul indubitabil al cluburilor Lions. Si anume:sa creeze si sa consolideze spiritul de comunicare si de apartenenta la comunitate.
Insist asupra acestui aspect, nascut dintr-o convingere profunda: oricare din noi, dicolo de profesie ori in prelungirea ei poate fi -prin gest voluntar deliberat-un combatant generos si devotat in transeele umanismului.
La urma urmei, ce multumire mai mare pentru tine decat sa simti ca ai reusit sa vezi alaturi pe cineva care, datorita tie, zambeste din toata inima?

  • Ma simt dator,domnule doctor,sa va multumesc pentru cuvinele lamuritoare oferire. Mi-as dori sa va descoper  si la sfarsitul importantei intalniri pe care urmeaza s-o prezidati, ca si ulterior. Evident, zambind.
Constantin Ionut

×
Subiecte în articol: observator lions