x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţie la Justiţie - 40.000 de euro, "tarif" pentru libertate totală de mişcare

Corupţie la Justiţie - 40.000 de euro, "tarif" pentru libertate totală de mişcare

de Violeta Fotache    |    11 Apr 2008   •   00:00

Procurorii anticorupţie din Braşov au finalizat o anchetă de corupţie în interiorul sistemului de justiţie. Procurorul Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia, a fost trimis ieri în judecată pentru trafic de influenţă.



Procurorii anticorupţie din Braşov au finalizat o anchetă de corupţie în interiorul sistemului de justiţie. Procurorul Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia, a fost trimis ieri în judecată pentru trafic de influenţă.

El este acuzat că a primit eşalonat 40.000 de euro, promiţînd că va interveni pentru ca unui condamnat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara. Potrivit Biroului de presă al DNA, în perioada mai-iunie 2006, "pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit în mod eşalonat suma totală de 40.000 euro". Denunţătorul procurorului fusese condamnat de Tribunalul Alba într-un dosar de corupţie.


TRAFIC DE INFLUENÎĂ. Anchetatorii susţin că procurorul Berghezan nu doar că avea influenţă asupra unor colegi magistraţi, atît judecători, cît şi procurori, dar el a şi lăsat să se înţeleagă, în discuţiile cu denunţătorul, că ar putea influenţa deciziile altora. "Avînd influenţă şi lăsînd să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori) implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lîngă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate", se precizează în rechizitoriu. În primă fază, Tribunalul Alba a admis cererea denunţătorului, dispunînd suspendarea temporară a interdicţiei de a părăsi ţara, la 29 mai 2006, pentru a-i permite condamnatului să plece în Germania în perioada 25 iunie 2006-25 septembrie 2006, sens în care judecătorii au decis şi returnarea paşaportului. Hotărîrea a fost menţinută de Curtea de Apel Alba-Iulia, însă la 23 iunie instanţa supremă a desfiinţat-o, admiţînd recursul procurorilor DNA. Suspendat din funcţia de procuror prin decizia CSM din 21 februarie 2008, cu sechestru pe casă, Berghezan va fi judecat de magistraţii instanţei supreme.

 

×
Subiecte în articol: observator