x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culturi agricole în pericol! Unicul sistem de combatere a căderilor de grindină nu funcţionează din lipsă de fonduri

Culturi agricole în pericol! Unicul sistem de combatere a căderilor de grindină nu funcţionează din lipsă de fonduri

09 Mai 2009   •   00:00

Atenţie agricultori! Este posibil ca în acest an să nu mai aibă cine să vă ferească de grindină şi să vă protejeze culturile, pentru că, singurul sistem pilot de acest gen din ţară, aflat în Prahova, riscă să nu mai poată fi folosit din cauza lipsei de fonduri.

Au fost investite în el milioane de euro, însă acum nu ne mai poate apăra de furia naturii. Conducerea unităţii care deţine sistemul susţine că este pregatită în orice moment să intervină, numai că banii necesari lansării rachetelor nu au sosit încă de la Guvern.

Conducerea sistemului de apărare împotriva grindinei susţine că avertizările meteo date de specialişti arată că pot apărea în orice moment fenomene meteorologice care pot afecta culturile, scrie antena3.ro. Specialiştii susţin că agricultorii prahoveni pot scăpa de ravagiile provocate de grindină numai dacă Unitatea pilot de combatere a căderilor de grindina îşi reia activitatea. În caz contrar, ar fi bine ca oamenii să-şi asigure culturile pentru a-şi putea recupera pagubele.

O parte dintre agricultori au înţeles că este bine să-şi asigure culturile. Sunt însă şi ţărani care nu pot face acest lucru.

Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină din Prahova are un numar de 12 puncte din care pot fi lansate rachete antigrindină. Acestea beneficiază de o rază de acoperire de peste 200.000 de hectare. Anul trecut au fost lansate 20 de rachete din 6 puncte. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator