x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a renunţat statul român la dreptul de exploatare a aurului în Roşia Montană

Cum a renunţat statul român la dreptul de exploatare a aurului în Roşia Montană

17 Sep 2013   •   23:19
Cum a renunţat statul român la dreptul de exploatare a aurului în Roşia Montană

În emisiunea Sinteza zilei, difuzată de Antena 3, au fost prezentate o serie de documente furnizate de RIse Projects privitoare la modul în care a demarat proiectul de exploatare a aurului din zona Roşia Montană.

Din datele furnizate, în data de 5 septembrie 1995, în momentul în care Regia Autonomă a Cuprului Deva, societate deținută de statul român, denumită în prezent Minvest SA, a anunțat prin intermediul unui anunţ publicat în ziarul Adevărul că este în căutarea unui partener străin pentru a exploata sterilele cu conținut de metale prețioase din iazurile de decantare de la Roșia Montană.

Cu adevărat surpinzător este faptul că din proiectul contractului care a dus la înfiinţarea societăţii mixte (Euro Gold Resources, numită în prezent Roşia Montană Gold Corporation),  rezultă că societatea Gabriel Resources devenise partenerul de exploatare a Regiei Autonome a Cuprului, în data de 4 septembrie 1995, cu o zi înainte de anunţul publicat în ziarul Adevărul.

Un alt eveniment important s-a petrecut în 1999, când guvernul condus de Radu Vasile a avizat favorabil o notă de fundamentare primită din partea Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, prin care se solicita emiterea unui aviz favorabil dreptului de exploatare a  resurselor aurifere şi argintifere din zona Roşia Montană, societăţii Minvest S.A, asociat minoritar al Gabriel Resourses. Documentul a fost contrasemnat de ministrul Industriei din acea perioadă, Radu Berceanu, de ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş şi de către ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica.

În acelaşi an, 1999, printr-o altă hotărâre de Guvern  se oferă dreptul de exploatare societăţii Roşia Montană Gold Corporation, societate formată prin asocierea Minvest S.A. şi Gabriel Resources, practic fiind o cesionare a acestui drept, de la acționarul minoritar la cel majoritar.

Interesant este faptul că statul a transferat dreptul de exploatare, ce aparţinea iniţial Minvest S.A, societăţii în care aceasta era acţionar minoritar, Roşia Montană Gold Corporation, fără nicio negociere privind redistribuirea acţiunilor în această societate, deşi această licenţă reprezenta un aport la capitalul social, şi o acţiune fundamentală în demararea procesului de exploatare a resurselor aurifere din zonă. Şi această hotărâre a Guvernului a fost contrasemnată de către aceeaşi miniştri - Radu Berceanu, Decebal Traian Remeş şi Valeriu Stoica.
Prin acest act, pur şi simplu, interesul statului român a fost eludat în favoarea intereselor unei firme private.

Prezent în cadrul emisiunii Sinteza zilei, ministrul Dan Şova a declarat că în motivarea prezentată la acea dată de către ministrul Radu Berceanu este specificat faptul că solicitarea de transfer a licenţei de exploatare către Roşia Montană Gold Corporation  a venit din partea societăţii Gabriel Resources, care-şi susţinea cererea prin faptul că nu poate finanţa proiectului, licenţa de exploatare fiind cerută de băncile acţionare ale Gabriel Resources şi de bursa canadiană. De asemenea, Şova a spus că acest transfer al licenţei de exploatare a fost obiectul unei cercetări penale în trei dosare la DNA, toate fiind soluţionate printr-o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale.

×