x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum s-a lăsat fraierit Nicolas Sarkozy de românul Ginel

Cum s-a lăsat fraierit Nicolas Sarkozy de românul Ginel

24 Aug 2011   •   13:58
Cum s-a lăsat fraierit Nicolas Sarkozy de românul Ginel

Romii din Romania nu au putut fi dati afara din Franta, asa cum promisese presedintele Nicolas Sarkozy in urma cu un an. Mai mult, numarul de furturi din buzunare si alte delicte minore comise de acestia a crescut cu 72% in primlele sase luni ale acestui an, fenomen explicat de organizatiile de integrare a imigrantilor prin faptul ca adaposturile improvizate in care romii traiau au fost in mare parte distruse, acestia fiind nevoiti sa traiasca acum pe strazi.

La randul sau, Sarkozy este pus la zid atat de partidele de dreapta, care il acuza ca doar s-a laudat ca va rezolva problema, dar nu a facut nimic concret in acest sens, cat si de ONG-uri care il acuza ca a castigat in imagine marginalizand un grup etnic si asa defavorizat.

Intre timp, romii care erau goniti din Franta, in urma cu un an, s-au intors de unde au plecat. Printre acestia si romanul Ginel, de 42 de ani, care a acceptat cei 300 de euro oferiti de Guvernul francez pentru a-l determina sa paraseasca Franta.

'M-am dus (in Romania n.r.), mi-am vizitat familia, dupa care m-am suit in autobuz si m-am intors. Inca sper sa-mi croiesc o viata mai buna in Franta', a declarat Ginel pentru agentia France Presse. Ginel locuieste acum intr-o tabara din Aubervilliers, in nordul Parisului. Ca si el, 9.000 de romi, majoritatea din Romania, au acceptat cei 300 de euro si au plecat din Franta, insa s-au intors la scurt timp.

Astfel, potrivit ultimelor estimari, 15.000 de romi traiesc acum in Franta, la fel ca si anul trecut, cand Sarkozy se angajase sa ii trimita inapoi in Bulgaria si Romania. Doua treimi din adaposturile in care acestia locuiau, insa, au fost daramate, astfel incat romii au ajuns pe strazi sau si-au improvizat bordeie pe unde au gasit.

Recent, presedintele partidului de extrema dreapta 'Frontul National', Marine Le Pen i-a cerut lui Sarkozy sa 'ceara oficial scuze poporului francez' pentru ca in ciuda discursului dur, 'nu si-a indeplinit nicio promisiune'.

Acuzele vin dupa ce Sarkozy a fost criticat si de Comisia Europeana, de ONG-uri sau chiar de Vatican pentru ca a intocmit politici de repatriere pentru un grup etnic anume in loc sa stabileasca o regula valabila pentru toti cetatenii.

×