x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Dacă doar cuvintele pot cere ajutor pentru a salva o viaţă, le folosesc"

"Dacă doar cuvintele pot cere ajutor pentru a salva o viaţă, le folosesc"

13 Apr 2009   •   00:00
"Dacă doar cuvintele pot cere ajutor pentru a salva o viaţă, le folosesc"

Teledonul "Mereu Aproape" – Paşti 2009 – continuă tradiţia deja începută de Antena 1 şi Fundaţia Mereu Aproape. Vedetele trustului Intact Media Grup – Mihaela Rădulescu, Andreea Berecleanu, Gabriela Vrânceanu Firea, Andrei Zaharescu, Mădalin Ionescu, Răzvan Simion, Dani Oţil şi Dan Capatos s-au mobilizat pentru a ajuta 6 copii care au nevoie de operaţii sau tratamente în străinătate.



Cristian Ştefan Florescu, Ştefănuţ, cum îi spun apropiaţii, este un băieţel de 3 ani, care a fost abandonat în spital, la trei săptămâni după naştere. Micuţul cu ochi mari şi albaştri a fost adoptat, după multe greutăţi, de Mihaela şi Nicolae Florescu, pentru care el a fost un vis împlinit.

Visul cel frumos al părinţilor nu a ţinut decât 8 luni. În luna septembrie 2007, la recomandarea medicului pediatru, l-au dus pe Ştefănuţ la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, pentru nişte analize amănunţite. Copilul a fost imediat diagnosticat: beta Talasemie majoră (Anemia Cooley). Disperaţi, părinţii au început să se documenteze pe internet şi au descoperit că cei care suferă de această boală nu au şanse prea mari să ajungă la maturitate.

Talasemia este o boală hematologică ereditară, în care organismul produce prea puţină hemoglobină. Aceasta duce la anemie, care se manifestă prin slăbiciune şi oboseală. Cazurile severe de anemie duc la afectarea organelor şi, în final, chiar la deces. Dacă transfuziile de sânge se încep de la vârste mici şi se continuă pe tot parcursul vieţii, se consideră că prelungesc durata de viaţă. Decesul poate surveni în urma supraîncărcării cu fier a sângelui, care afectează organele, precum inima sau ficatul.
Părinţii au refuzat diagnosticul şi au repetat analizele la mai multe centre medicale, însă peste tot verdictul a fost acelaşi! Din septembrie 2007 şi până în prezent, Ştăfănuţ merge lunar la analize la "Institutul Fundeni" pentru a se urmări evoluţia bolii.

În decembrie 2008, medicul lui curant i-a informat pe părinţi despre evoluţia negativă a bolii şi le-a dat ca singură alternativă viabilă: transplantul de celule stem hematopoietice. Mai mult, le-a recomandat Clinica Medite­raneană din Roma şi pe dr Guido Lucarelli, care a înregistrat mai multe reuşite în tratarea acestei boli. Au contactat Ministerul Sănătăţii (legătura lor directă cu forurile medicale din străinătate) şi de aici s-au solicitat trei variante de clinici unde se poate opera cazul. Doctorul curant le-a indicat pe toate cele trei, Ministerul a reuşit să contacteze doar două clinici. Ambele estimează un cost al acestui gen de intervenţie, la aproximativ 150.000 de euro. Însă în cazul lui Ştefănuţ costul se ridică, din păcate, la suma de 171.000 de euro, din cauza faptului că nu se cunoaşte mama naturală. Iar diferenţa de bani reprezintă costurile căutării unui donator în Registrul Internaţional al Donatorilor.

Ambasadorul lui Ştefănuţ este Mihaela Ră­du­­lescu. "Nu mai e loc de cuvinte. Dar dacă doar ele pot cere ajutor pentru a salva o viaţă de copil, atunci le folosesc - Ştefănuţ are beta Talasemie majoră. Sună ca un blestem la orice vârstă, dar la un copil atât de mic e parcă o condamnare la moarte. 171.000 de euro costă trans­plantul de care are nevoie. Aş începe cu un transplant de speranţă pe care le-o putem da lui Ştefănuţ şi părinţilor lui.
Încercaţi să fiţi o zi părinţii lui Ştefănuţ. Probabil v-ar sta sufletul în genunchi în faţa oricărui om bun. Fii un om bun, salvează viaţa unui copil", ne roagă Mihaela.

Pentru a-l ajuta pe Ştefănuţ, tot ce trebuie să faceţi este să daţi un simplu apel telefonic sau un sms. Numerele de telefon în reţeaua Romtelecom sunt:
● 0900900270 pentru 10 euro
● 0900900273 pentru  3 euro
● 0900900276 pentru 6 euro.

Numărul la care puteţi face donaţii prin sms este 877 - pentru 2 euro - şi este valabil în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote.

Puteţi, de asemenea, să faceţi donaţii şi în conturile Fundaţiei "Mereu Aproape":
● în Lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, deschis la BRD GSG SMCC
● în Euro: RO  31 BRDE 450 SV 2376 153 4500, deschis la BRD GSG SMCC
cod SWIFT: BRDEROBU.

×
Subiecte în articol: observator