x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Constantin: "Unităţile care procesează carne falsificată trebuie închise"

Daniel Constantin: "Unităţile care procesează carne falsificată trebuie închise"

21 Feb 2013   •   11:27
Daniel Constantin: "Unităţile care procesează carne falsificată trebuie închise"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Unităţile care procesează cantităţi de carne falsificate vor fi închise definitiv iar cei care sunt responsabili, respectiv administratorii şi patronii, ar putea plăti din punct de vedere penal, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri seară la postul public de televiziune, după ce autorităţile au descoperit la o societate din judeţul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vită.
" E un pericol pentru faptul că este consumatorul păcălit în această situaţie. Tocmai de aceea cred că avem datoria să dăm un exemplu dur, de această dată. Eu voi şi propune, de altfel, mărirea pedepselor pentru cei care practică astfel de lucruri, dar este momentul să dăm un exemplu dur, ca unităţile care au procesat astfel de lucruri să fie închise definitiv, iar cei care sunt responsabili, administratorii, patronii, să plătească din punct de vedere penal, ca şi exemplu pentru descurajarea celorlalţi", a explicat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat că joi sau vineri va fi în măsură să ofere mai multe date cu privire la această situaţie, după ce controalele vor fi finalizate.

"E o chestiune care, într-adevăr, ţine de consumatorul din România, care, iată, riscă să fie păcălit dacă o astfel de situaţie sau marfa respectivă ajungea sau a ajuns pe piaţă. În momentul de faţă suntem în curs de analiză, am sechestrat cantităţile de carne pe care le-am găsit a fi falsificate. Eu cred că respectiva cantitate de carne nu a ajuns pe piaţă şi nu cred că este un pericol, aşa cum am spus în nenumărate rânduri, pentru sănătate", a subliniat ministrul Agriculturii la TVR1.

Pe de altă parte, acesta a precizat că medicii veterinari din ţară vor intensifica, în perioada următoare, controalele mai ales pe zona de desfacere şi pe cea de depozitare.

"Rezultatul de astăzi (miercuri - n.r.), practic, este în urma controalelor pe care le-am ordonat de săptămâna trecută, de când a izbucnit scandalul internaţional. Au venit o parte din rezultate, o să mai vină şi altă parte din rezultate. Sistemul de alertă înseamnă altceva - că, practic, noi am transmis către toţi, să ne asigurăm că nu există pe piaţă astfel de produse falsificate. Controalele, sigur, aveau un ritm pe care îl comandasem de săptămâna trecută şi vor merge în continuare în acest ritm", a precizat şeful MADR.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat alertă în sistemul rapid de alertă după ce a descoperit, la o societate din judeţul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vită.

În urma dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, în data de 13 februarie 2013 a fost recoltată o probă de "vrăbioară de vită", de la o societate comercială din judeţul Ilfov. Produsul incriminat a fost recepţionat de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Toată cantitatea de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unităţi autorizate.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu a contact telefonic Prefectura judeţului Alba-Iulia solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

ANSVSA subliniază că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi în consecinţă nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Comunicatul precizează, de asemenea, în legătura cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, că acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor.

"Având în vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică", se menţionează în comunicatul ANSVSA.

×
Subiecte în articol: carne de cal ansvsa daniel constantin