x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizia EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur

Decizia EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur

18 Mar 2021   •   18:14
Decizia EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur
Sursa foto: Hepta

Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a afirmat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui.

Comitetul a recomandat mai multă atenție la efectele adverse.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului consideră că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile și spun că nu au găsit probleme la niciun lot de vaccin.

7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în UE și 11 milioane în Marea Britanie.

Decizia vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-COVID-19 al AstraZeneca invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge.

Sfaturi pentru cei care au dureri de cap mai mult de 4 zile după vaccinul AstraZeneca

Persoanele care au dureri de cap mai mult de patru zile după vaccinul Oxford-AstraZeneca ar trebui să ceară asistență medicală, spune Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie.

De asemenea, ar trebui să ceară ajutor cei cărora le apar vânătăi în alte zone decât în locul injectării, conform MHRA, citat de Sky UK.

Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a declarat joi că sfatul reprezintă o „măsură de precauție” în urma unui număr „foarte mic” de cazuri de tip rar de cheag de sânge, apărute după vaccinare.

Simptomele includ dureri de cap, vedere încețoșată, leșin sau pierderea cunoștinței.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc cu mult posibilele riscuri, deși au existat cinci cazuri de tip rar de cheag de sânge în venele cerebrale în rândul persoanelor vaccinate, susținea Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie.

O revizuire detaliată în cinci rapoarte din Marea Britanie a unui tip foarte rar și specific de cheag de sânge în venele cerebrale (tromboza venoasa sinusala) care apare împreună cu trombocitele coborate (trombocitopenia) este în curs de desfășurare.

Marea Britanie a administrat 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

 

Sursa: Mediafax

×