x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declaraţii - ameninţări şi injurii

Declaraţii - ameninţări şi injurii

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2007   •   00:00
Declaraţii - ameninţări şi injurii

Ameninţările şi injuriile familiei decedatei, şi nu lipsa de experienţă, au impiedicat-o pe asistenta medicală de la Serviciul de Ambulanţă Giurgiu să acorde primul ajutor bătrănei de 80 de ani.

Ameninţările şi injuriile familiei decedatei, şi nu lipsa de experienţă, au impiedicat-o pe asistenta medicală de la Serviciul de Ambulanţă Giurgiu să acorde primul ajutor bătrănei de 80 de ani. "In camera unde se afla bătrăna erau cel puţin zece persoane, printre care un tănăr foarte agitat. Bolnava era conştientă şi cooperantă, chiar am reuşit să vorbesc cu ea căteva minute. Se afla in pat şi respira greu. Am intrebat ce problemă are şi mi s-a spus că «se astupă» şi că in urmă cu trei zile a ieşit din spital. Le-am spus că ar fi bine să fie transportată la spital, dar pacienta a refuzat. Tănărul agitat m-a ameninţat şi m-a injurat, motiv pentru care am părăsit rapid locuinţa", ne-a declarat asistenta medicală Mirela Croitoru.

Potrivit preşedintelui Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Romănia (OAMMR), Liliana Iordache, asistenta medicală Mirela Croitoru, "a urmat periodic cursuri de resuscitare, prin programul naţional de educaţie continuă, astfel incăt ea putea acorda primul ajutor, dar pacienta nu avea nevoie de această manevră".

DOUĂ BLOCURI LA ACEEAŞI ADRESĂ. Mai trebuie reţinut că la adresa indicată de familie la telefon erau două blocuri cu acelaşi număr, un element care a contribuit la intărzierea ambulanţei la destinaţie. Dar şi in condiţiile in care ea ar fi ajuns in timp-record, pe salvare nu erau un medic, singurul in măsură să decidă manevrele ce se efectuează in asemenea situaţii, şi un tub de oxigen, absolut necesar unui pacient cu probleme de respiraţie. Dar medicul a plecat mai devreme de la program, deoarece, susţine el, la Serviciul de Ambulanţă din Giurgiu ar exista un protocol scris care ar permite acest lucru. Evident, protocol necunoscut la Ministerul Sănătăţii. De unde, imediat după deces, directorul Serviciului de Ambulanţă Giurgiu, Simion Lăudat, a anunţat că şi-a dat demisia de onoare, in prezent, instituţia este condusă tot de acesta. Or, cel puţin pănă acum, vinovată pare să fie doar asistenta Mirela Croitoru. De altfel, aşa cum ne-a precizat, ea a fost penalizată cu 10% din salariu pe trei luni. Mirela Croitoru are de 25 de ani un an vechime la Serviciul de Ambulanţă Giurgiu şi, deocamdată, singura care a fost la pacientă, a vrut să o ajute, dar nu a fost lăsată.

×
Subiecte în articol: observator