x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declaraţiile lui Nyirő care DOVEDESC că a incitat la URĂ împotriva evreilor chiar în Parlamentul Ungariei

Declaraţiile lui Nyirő care DOVEDESC că a incitat la URĂ împotriva evreilor chiar în Parlamentul Ungariei

25 Mai 2012   •   07:38
Declaraţiile lui Nyirő care DOVEDESC că a incitat la URĂ împotriva evreilor chiar în Parlamentul Ungariei

UPDATE 12:10

Surprinzator, reactia Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel' este blajina. Se recomanda doar ca inmormantarea sa nu aiba un caracter oficial. 'Din informatiile pe care le avem, scriitorul maghiar, dupa puciul szalasist de la l5 octombrie 1944, si implicita debarcare a lui Horthy, a devenit membru in parlamentul de extrema dreapta, nyilasis, al lui Ferenc Szálasi. A fost si vicepresedintele comisiei de invatamant. Prin urmare, József Nyiro a aderat la o orientare politica nationalista, extremista si antisemita. Ca atare consideram ca nu este de dorit reinhumarea lui József Nyiro in prezenta unor persoane sau a unei procesiuni oficiale', se arata intr-un punct de vedere al Institutului Elie Wiesel pe tema reinhumarii 'apostolului secuilor'.

Organizatorii reinhumarii lui Nyiro József au negat faptul ca acesta ar fi fost antiroman si antisemit. Insa ieri, fostul presedinte UDMR, Marko Bela a admis ca Nyiro 'are o perioada de activitate la inceputul anilor '40, cu care bineinteles ca nici eu, nici altii nu putem sa fim de acord si critica facuta fata de acea perioada a bibliografiei acestui scriitor este justificata'. Cu toate acestea, Marko adauga ca 'n-am cunostinta ca ar fi fost antisemit' si precizeaza ca reinhumarea scriitorului la Odorheiu Secuiesc este 'fireasca'.

Iata insa ca directorul Diviziei de Arhive Internationale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, scoate la lumina dovezi indubitabile ale antisemitismului feroce si cat se poate de public al lui Nyiro, care a incitat la ura impotriva evreilor de la cea mai inalta tribuna a Ungariei: Parlamentul. Ioanid a declarat, pentru MEDIAFAX, ca "inhumarea ceremoniala" a lui Jozsef Nyiro in Romania face parte dintr-o serie mai larga de tentative de "reabilitare" din Ungaria a unor persoane controversate, unii condamnati pentru crime de razboi. Se incearca pana si reabilitarea lui Miklos Horthy, sustine Ioanid.

'József Nyiro a fost scriitor si, intre 1941 si 1945, un membru al Parlamentului ungar. In 1944 el a facut parte din corpul legislativ fascist al Crucilor cu Sageti al lui Ferenc Szalasi, factiunea virulent pronazista a fascismului maghiar, impreuna cu care a fugit din Ungaria. Intr-o cuvantare din Parlament din 24 noiembrie 1943, Nyiro s-a exprimat impotriva «casatoriilor corcite» (öszevérházasság) care ar fi fortat partea maghiara «sa arunce limba materna trimitandu-si, punandu-si descendentii in slujba intereselor si aspiratiilor straine» (eldobja anyanyelvét és utódait idegen érdekek és aspirációk szolgálatába állítja)', a sustinut Ioanid, intr-o declaratie pentru MEDIAFAX in care a tinut sa transcrie formularile in limba ungara utilizate de Nyiro.

Ioanid enumera si alte subiecte abordate de Nyiro in Parlamentul de la Budapesta: 'La 20 noiembrie 1942, Nyiro a vorbit in Parlament despre spiritul «actiunilor antimaghiare» (magyarellenes és magyargyalázó) care ar fi 'servit intereselor inamicului nostru' (ellenségünk céljait mozdítja elo) care este caracterizat ca fiind «discreditata mostenire liberala evreiasca» (levitézlett liberális zsidó hagyaték)'.

De asemenea, Radu Ioanid a mentionat ca scriitorul maghiar a fost intre august 1942 si aprilie 1943 redactorul sef al publicatiei Magyar Ero (Forta Maghiara) subintitulat uneori 'saptamanalul ilustrat al lui József Nyiro' publicatie care a tiparit o suita larga de editoriale nesemnate cu continut violent antisemit incluzand caricaturi incitatoare si elogii aduse legislatiei antisemite maghiare.

×