x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezbaterea “Green forum - Energia verde: soluţie sau problema?”

Dezbaterea “Green forum - Energia verde: soluţie sau problema?”

03 Apr 2013   •   20:09
Dezbaterea “Green forum - Energia verde: soluţie sau problema?”
Sursa foto: Karina Knapek /Intact Images

Dezbaterea “Green Forum - Energia verde:  soluţie sau problemă?”, organizată de Intact Media Group,  marţi,  2 aprilie, a reuşit să  alunge incertitudinea în privinţa modificărilor legislative ce afectează dezvoltatorii de proiecte de energie verde. Ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, a venit  în faţa reprezentanţilor industriei cu proiectul de ordonanţă de modificare a schemei de susţinere pentru energia regenerabilă, proiect care va fi în dezbatere publică în urmatoarele 30 de zile!

La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului, sub patronajul preşedintelui Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu,  cei mai importanţi jucători din domeniu (autorităţi, asociaţii profesionale, producători de energie verde, distribuitori de echipamente, dezvoltatori de parcuri solare/eoliene, dar şi reprezentanţi ai firmelor de avocatură şi consultanţă şi ai instituţiilor bancare) au făcut o evaluare a stadiului în care se află sectorul energiei regenerabile, în care s-a pus accentul pe problemele cu care acest sector se confruntă, dar şi pe soluţiile pe care le-au găsit sau le pot găsi autorităţile în sprijinirea acestei pieţe.

Sectorul energiei verzi a atras în ultimii 3 ani investiţii de peste 3 miliarde de euro, iar schema de sprijin pentru investitori, care prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, este una dintre cele mai avantajoase din Uniunea Europeană. Ministrul Constantin Niţă a declarat la Green Forum că valoarea certificatelor va rămâne aceeaşi, modificându-se însă numărul acestora. Astfel, pentru energia eoliană, se va acorda un singur certificat pe MWh, în loc de două; tot un certificat, în loc de trei, vor primi şi cei care investesc în energie hidro, iar cei care investesc în energia solară vor suporta cea mai mare scădere – 2 certificate în loc de 6. Nu este însă vorba de o diminuare definitivă, ci de o eşalonare, diferenţa  urmând a fi recuperată de investitori în 2017. O altă măsură discutată în cadrul Green Forum este cea legată de reducerea cu 50% a preţului plătit de consumatori pentru certificatele verzi, măsură a cărei consecinţă va fi reducerea facturii la populatie. Astfel, de la jumătatea anului, consumatorii casnici  vor sesiza o scădere în factura lunară din care, până  acum, 11 la sută era reprezantat de costul certificatelor verzi.

Rovana Plumb, ministrul mediului: „Vom plăti mai puţin pentru factura de energie electrică din iulie. Este promisiunea Guvernului care vrea să înjumătăţească preţul plătit de consumatori pentru certificatele verzi care susţin energia verde.”

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie: „Sunt câteva schimbări pe care proiectul de Ordonanţă le prevede şi va intra în vigoare la 1 iulie 2013. Proiectul va sta pe site-ul ministerului timp de 30 de zile în dezbatere publică.”

Măsurile i-au nemulţumit însă pe producătorii de energie regenerabilă, care avertizează că au construit un plan de investiţii, au luat credite,  pe baza legislaţiei actuale, iar modificările produc un dezechilibru major care ar putea duce chiar la stoparea  investiţiilor în domeniu. Reprezentanţii industriei cer predictibilitate legislativă şi mai cer ca noile prevederi să nu se aplice contractelor deja aflate în derulare.
 
Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană a spus că „sunt mulţi care se gândesc dacă mai vin sau nu în România”, în timp ce Adrian Borotea, corporate affairs al CEZ, dezvoltator parcuri eoliene, este de părere că „investiţiile aflate deja în curs trebuie să continue să beneficieze de schema suport, astfel încât acea rată de rentabilitate să fie realizată.”

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, explică modificările de lege: „Am avut discuţii cu mulţi miniştri din ţările vecine şi cu comisarul european pe tema energiei verzi. Trebuie să găsim un optim, un echilibru care să ne permită să mergem mai departe, în sensul că preţurile produselor fabricate în România să fie competitive pe pieţele internaţionale”. Intrebat ce părere are despre aceste măsuri, Halil Demirdrag, director general al Smart Group, dezvoltator fotovoltaice, a răspuns simplu: „Vom discuta această lege în următoarele 30 de zile, aşa cum a zis ministrul. Mai este nevoie de câteva clarificări”.

În ceea ce priveşte investiţiile în parcurile eoliene, reprezentanţii industriei sunt de părere că nu trebuie privite pe termen scurt sau doar prin prisma facturii pe care o plătesc consumatorii. Cătălina Dragomir, managing director al Vestas CEU Romania, este de părere că „efectele apariţiei noilor parcuri eoliene, pe lângă costul investiţional, care este un cost pe termen scurt, aduc beneficii pe termen mediu şi lung”.

Evenimentul, organizat de Intact Media Group, continua seria de Forumuri şi dezbateri care îşi doreşte să stabilească un canal permanent de comunicare între autorităţi, reprezentanţii industriilor şi beneficiarii din România!

×