x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvăluiri - Afacerile lui Taher cu ICE Dunărea

Dezvăluiri - Afacerile lui Taher cu ICE Dunărea

de Lavinia Dimancea    |    15 Noi 2007   •   00:00

Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală au dat ieri publicităţii o serie de documente care demonstrează că prosperul om de afaceri Fathi Taher făcea, la inceputul anilor ’80, afaceri cu Securitatea din Romănia.Â

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) şi Miliţia Spirituală au dat ieri publicităţii documente din Dosarul Dunărea, care demonstrează că Fathi Taher a făcut, la inceputul anilor ’80, afaceri cu Securitatea. Potrivit unui comunicat semnat de Mugur Ciuvică (GIP) şi Mihai Burcea&Mihail Bumbes (Miliţia Spirituală), la 27 ianuarie 1983, Bany Trading Est, firmă din Kuweit reprezentată de Fathi Taher, a incheiat un contract cu ICE Dunărea (intreprinderea de comerţ exterior a Securităţii), in valoare totală de aproximativ 90.000 de dolari, prin care firma kuweitiană cumpăra 400 de rulote pentru bagaje, produse la Electrometal Timişoara. In aceeaşi zi, susţin reprezentanţii celor două organizaţii, Dunărea a incheiat cu Electrometal un "contract economic de comision pentru export rulote", prin care se obliga "să prospecteze sistematic pieţele străine" in căutare de clienţi pentru Electrometal, urmănd ca, după ce clienţii erau descoperiţi, să incheie contracte favorabile firmei romăneşti. In schimbul acestor operaţiuni, ICE Dunărea urma să primească un comision.


SUME MARI. "In realitate, in momentul incheierii contractului de comision cu Electrometal, vănzarea rulotelor către firma lui Taher era deja aranjată. (...) Fathi Taher i-a anunţat pe ofiţerii de Securitate de la ICE Dunărea că vrea să cumpere nişte rulote, iar aceştia, in loc să il trimită direct la Electrometal Timişoara, s-au prefăcut că «prospectează piaţa», pregătindu-se să incaseze un comision consistent", acuză semnatarii comunicatului. In plus, aceştia dezvăluie că, in urma acestei afaceri, ICE Dunărea a incasat "un comision uriaş: 27,46%", a cărui valoare nu era prevăzută in contractul cu Electrometal. "Contractul ICE Dunărea - Taher demonstrează că Securitatea a căştigat fără nici o justificare economică sume foarte mari din contracte de comision. Ce s-a intămplat cu banii Securităţii rămăne in continuare un mister", conchid reprezentanţii GIP şi ai Miliţiei Spirituale.

DocumenteÂ

×
Subiecte în articol: observator dunărea taher comision