x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Director APIA judecat pentru fraudă, instalat în funcţie

Director APIA judecat pentru fraudă, instalat în funcţie

02 Iun 2009   •   00:00
Director APIA judecat pentru fraudă, instalat în funcţie

Viorel Bubău, trimis în judecată pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale comunităţii europene, a fost numit oficial astăzi în funcţia de director coordonator adjunct al Centrului Mureş al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Numirea s-a făcut în ciuda recomandărilor Comisiei Europene referitoare la persoanele asupra cărora există suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.

Bubău a spus că la APIA Mureş se va ocupa de partea de investiţii, informează Agerpres.

După festivitatea de numire în funcţie a directorului coordonator al APIA Mureş, Vasile Cornea, şi a directorului coordonator adjunct al instituţiei, Viorel Bubău, acesta din urmă a ţinut să afirme că este nevinovat şi că dosarul său de corupţie aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Mureş a rămas fără obiect, deşi instanţa nu s-a pronunţat.

'Acel dosar are pe fond aşa-zise fapte pe care le-aş fi săvârşit în folosul şi interesul cetăţeanului, nu altceva. Că aş fi executat nişte lucrări... Justiţia şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte mijloacele de probă din dosarul penal, constatând, din păcate, incompetenţa unora care au întocmit două procese verbale şi care nu au înţeles ce înseamnă două extrase de carte funciară - care face dovada dreptului de proprietate - (...). Pe aceste aşa-zise fapte de corupţie am fost trimis în judecată. ÎCCJ şi-a spus cuvântul desfiinţând cele două procese verbale' - a susţinut Bubău.

El le-a declarat jurnaliştilor că, deşi dosarul său este pe rolul Judecătoriei Târgu Mureş din anul 2007 iar el, ca inculpat, nu a fost încă audiat, în dosar 'nu există fapta' iar restul capetelor de acuzare ar fi 'mici probleme neadevărate şi foarte mărunte'.

Procesul în care Viorel Bubău este trimis în judecată de DNA pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene a avut ultimul termen de judecată în 28 mai şi a fost amânat pentru la toamnă.

Deşi dosarul este înregistrat pe rolul instanţei din luna iulie 2007, încă nu s-a început cercetarea judecătorească, adică Viorel Bubău nu a fost audiat.

Potrivit rechizitoriului din dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Mureş, Viorel Bubău, fost primar al comunei Sântana de Mureş, a fost trimis în judecată în anul 2007 de Serviciul Teritorial Mureş al DNA pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, dar şi pentru alte infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea nr.78/2000 şi de alte legi speciale.

Conform DNA, prejudiciul cauzat se ridică la valoarea totală de 174.201 lei (echivalent a 53.932,2 euro), din care 42.571 lei (echivalent a 13.180 euro) proveneau din fonduri SAPARD.

Din rechizitoriul aflat la dosar reiese că lui Viorel Bubău i se impută folosirea şi prezentarea de documente, respectiv de declaraţii false, inexacte şi incomplete, cu scopul de a obţine pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, omisiunea, cu ştiinţă, de a furniza datele cerute de lege pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, abuz în serviciu contra intereselor publice, executare de activităţi miniere fără licenţă de exploatare, evaziune fiscală şi fals intelectual la Legea contabilităţii. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator mureş bubău bub