Procurorul a susţinut în faţa instanţei Judecătoriei sectorului 1 că Dan Diaconescu l-a ameninţat o singură dată pe primarul din Zărand, însă în direct, într-o emisiune fără nicio legătură cu subiectul, iar Pârv este recidivist, executând două condamnări pentru furt calificat, potrivit motivării.
Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis, miercuri, arestarea lui Dan Diaconescu şi Doru Pârv, de la OTV, acuzaţi de şantajarea unui pimar arădean, instanţa admiţând cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că, în cursul lunii iunie 2009, în comuna Zărand, din judeţul Arad, a apărut o echipă de reporteri ai OTV, din care făcea parte şi Mihaela Moise, care la acea vreme era angajată a postului OTV. Echipa a filmat în curţile unor gospodării ale locuitorilor comunei Zărand, pe care i-a întrebat despre averea primarului Ion Moţ, potrivit motivării instanţei, dată publicităţii joi.
"Practic, ţinta acestei echipe de reportaj era să filmeze averile acestui primar (...) Acesta, disperat şi panicat de interesul brusc al postului OTV cu privire la averea sa personală, şi ştim cu toţii că acest post de TV are o politică deosebit de agresivă, care poate fi un merit dacă este legală şi un defect dacă este ilegală, ilicită, primarul respectiv a început să se intereseze despre motivul prezenţei acelei echipe OTV în comună", a spus procurorul DNA în faţa instanţei Judecătoriei sectorului 1 care a judecat propunerea de arestare preventivă a lui Dan Diaconescu şi Doru Pârv.
Primarul din Zărand, care era client al firmei lui Doru Pârv, societate ce desfăşoară activităţi paranormale, l-a contactat şi i-a cerut să se intereseze de ce reporterii OTV sunt interesaţi de averea lui. Procurorii şi-au bazat teoria şi pe o serie de înregistrări ale unor convorbiri.
Astfel, într-o înregistrare din 10 iulie 2009 a unei convorbiri ambientale din Arad între Pârv şi primarul Ion Moţ se arată textual:
"Dorel Pârv (D.P.): (…) Cine-o şti ce impresie are Diaconescu?! Că eu i-am spus exact ce mi-ai spus … ce mi-ai spus, cum mi-ai spus. (…) Pentru că el la un moment dat, ştii că ţi-o zis două sute de mii de euro?
Ion Moţ (I.M.): Două sute de mii de euro a zis, da.
D.P.: (…) Eu am impresia că el crede că tu mi-ai dat mie ăia cincizeci de mii de euro. Eu de aia am vrut să vorbeşti cu el".
Pârv foloseşte un limbaj codat precum "bani pe contract" sau "Dan Diaconescu a zis că nu mai ţine contractul", sau "când vine omul cu banii pe contract", chiar şi în discuţiile cu administratorul firmei care deţine OTV, Diana Voiculescu.
"Dan Diaconescu camuflează de o manieră acceptabilă un contract de publicitate sau de sponsorizare, sau a altui tip de contract pentru spălarea de bani negrii care intră în buzunarul celor care lucrează la acest post de televiziune pentru a difuza sau a nu difuza anumite materiale compromiţătoare pentru unii sau pentru alţii în funcţie de diferitele tipuri de interese şi jocuri economice pe care dumnealui le face", a mai susţinut procurorul, potrivit Mediafax.
Anchetatorii au interceptat şi convorbiri telefonice în care Pârv face presiuni directe asupra lui primarului Ion Moţ, spunându-i că dacă nu va da suma de bani care mai trebuie dată, Dan Diaconescu va continua campania de denigrare a acestuia şi va difuza pe post materiale compromiţătoare la adresa sa.
Sub presiunea tuturor acestor evenimente, primarul Ion Moţ a consimţit să plătească 30.000 de euro şi 4.200 de lei lui Dorel Pârv, ca o primă tranşă pentru cei 200.000 de euro ceruţi iniţial, a mai susţinut procurorul.
"Pentru aceşti bani a fost sistematic hăituit de către cei doi inculpaţi. Este adevărat că o ameninţare directă formulată de Dan Diaconescu împotriva părţii vătămate Moţ Ion este unică şi s-a produs in seara zilei de 21 iulie 2009, mai exact în noaptea de 21 spre 22 iulie 2009, în jurul orelor 23:35, când în timpul emisiunii Dan Diaconescu pe care acesta o are în fiecare seară la postul de televiziune OTV, discutându-se despre cu totul alte subiecte, precum «şerpi Anaconda, sinuciderea Zinei Dumitrescu sau tatăl ofiţerului SRI găsit mort în apartament», a fost făcut următorul anunţ: «De asemenea, o să vorbim despre corupţie. Peste tot în ţară. Dar vom vorbi despre primarul din comuna Zărand, judeţul Arad, care a vândut peste 500 ha din terenul oamenilor din comună unui italian. După un timp, a luat înapoi de la italian… mă rog, terenul. Judecătorii de la Chişineu Criş au favorizat câştigarea unor procese … se zice… că are nişte vile… mă rog, în pădure, baruri, mai multe locuinţe pe care, de asemenea, le avem filmate. Multe voci care susţin că domn' primar ar face chiar trafic de influenţă cu anumiţi miniştri»", a susţinut procurorul, potrivit motivării instanţei.
Ameninţarea în direct a venit după ce, în seara de 21 iulie 2009, în jurul orelor 21.00, Dorel Pârv i-a dat un mesaj SMS primarului din Zărand, transmiţându-i: "uită-te în seara asta la televizor, la OTV".
Primarul l-a contactat atunci pe Doru Pârv şi l-a întrebat de ce este "terfelit" din moment ce a plătit, iar acesta i-a răspuns că mai are de dat diferenţa. Primanul a încercat să vândă cele 2.000 de hectare de teren pentru a face rost de bani, însă din cauza crizei nu a reuşit, astfel că le-a propus să le dea terenurile în contul diferenţei de 110.000 de euro, după ce au mai scăzut 50.000 din suma pretinsă, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au apreciat că Dorel Pârv a minţit că nu are antecedente, în condiţiile în care a avut două condamnări pentru furt calificat.
"Dar surpriza a fost după prezentarea materialului de urmărire penală, când a sosit certificatul de cazier judiciar, constatându-se că inculpatul a avut două condamnări pentru furt calificat, care au fost executate efectiv în penitenciar, astfel încât inculpatul se regăseste într-o situaţie de recidivă post-executorie, lucru ascuns de către inculpat. Desigur, procurorii nu au posibilităţi de ascultare paranormală şi de multe ori se bazează pe declaraţiile inculpatului, pe care le consideră sincere, dar nu era cazul şi în prezenta cauza", potrivit documentului citat.
Procurorul a convins judecătorul să emită mandat de arestare preventivă, arătând că Dan Diaconescu, dacă ar fi lăsat să plece liber din sala de judecată nu ar face decât să continue.
"Se va duce la postul de televiziune pe care îl patronează şi, cu stilul cu care ne-a obişnuit, va denigra pe toată lumea, va aduce acuzaţii la adresa tuturor, aşa cum postul de televiziune a făcut şi în ultimele 24 ore de la declanşarea prezentei anchete. Inculpatul, prin calităţile speciale pe care le are, are posibilitatea concretă de a deturna ideea de libertate a presei într-un instrument profitabil financiar pentru acesta şi pentru grupurile de interese economice pe care le reprezintă", a mai spus procurorul.
Procurorii anticorupţie deţin date şi indicii că angajaţii OTV continuă extorcarea de diferite sume de bani a altor primari din judeţul Arad şi că există sesizări pe hotline DNA cu privire la săvârşire de fapte similare de către angajaţii televiziunii, se mia arată în motivarea instanţei.
"Lipsa totală de selectivitate a realizatorului de emisiuni în a alege indivizii cărora le dă dreptul de acces pe post, lăsându-i să facă orice fel de afirmaţii, unele calomnioase şi denigratoare la adresa unor persoane, fără niciun control asupra veridicităţii acestora sau, cel puţin, fără o preocupare responsabilă în acest sens, constituie o altă trăsătură importantă ce conturează pericolul pentru ordinea publică prezentat de inculpat", potrivit documentului citat.
Citește pe Antena3.ro