x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA i-a prelungit lui Mircea Banias interdicţia de a părăsi ţara.

DNA i-a prelungit lui Mircea Banias interdicţia de a părăsi ţara.

21 Iun 2011   •   07:17
DNA i-a prelungit lui Mircea Banias interdicţia de a părăsi ţara.

Banias s-a prezentat in aceasta dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul privind coruptia din vama Constanta - Agigea in care este cercetat alaturi de fostul secretar general MAI Laurentiu Mironescu, aflat in arest preventiv.

Senatorul Mircea Banias a venit la DNA intrucat procurorii anticoruptie i-au prelungit pentru inca o luna masura privind interdictia de a nu parasi tara.

El a negat la iesirea din sediul DNA informatia care ar aparea in interceptarile din dosar potrivit careia ca i-ar fi spus sotiei sale ca trebuie sa dea trei miliarde de lei 'la partid' a doua zi dupa ce a aflat ca este urmarit penal in acest dosar.

"Stiti cate vorbesc cu sotia mea. E un subiect de interes public o discutie cu sotia mea? Nu e vorba de trei miliarde pe care le-am dat la partid, era vorba de amendamente pe care toti colegii partidului le depun si prin hotarare de guvern se aloca niste bani catre anumite obiective. Este o chestiune uzuala si nu o face nu numai Puterea, ci si opozitia. Va asigur ca nu am dat niciodata trei miliarde la partid", a afirmat senatorul, potrivit Agerpres.

Despre participarea lui la petrecerea de ziua ministrului Traian Igas in seara cand avea loc judecarea arestarii lui Laurentiu Mironescu si celorlalti inculpati din dosar, Mircea Banias a spus ca atat timp cat stie ca nu are nicio problema si ca aceste lucruri se vor lamuri, mai repede sau mai tarziu, nu vede de ce ar refuza o invitatie pe care i-o face un coleg.

Procurorii DNA au dispus, pe 24 mai, fata de senatorul Mircea Banias masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, el fiind acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca intr-o perioada cuprinsa generic intre mai 2010 si martie 2011, la nivelul autoritatilor vamale si portuare din municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand scopul de a controla institutiile statului roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanta, dar si din municipiul Bucuresti.

"Grupul infractional include un important numar de persoane, intre care oameni politici detinatori ai unor importante functii de stat, cum ar fi cea de senator in Parlamentul Romaniei sau de secretar general al MAI, persoane cu functii de conducere din sistemul vamal, lucratori vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicati in activitatea de import-export de marfuri, persoane fizice beneficiare curente a marfurilor importate in Romania si transportatori", sustin anchetatorii.

Potrivit DNA, in 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA, sa ii remita cu titlu gratuit mai multe produse provenite din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"In schimbul acestor foloase materiale, in cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis inculpatului Bogatu ca isi va folosi influenta detinuta in virtutea functiei sale pentru a directiona mai multe proiecte economico-administrative in sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen si ale intregului grup infractional. Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Bogatu Eugen ca se va implica personal in blocarea unui proiect de restructurare a autoritatii vamale de pe raza judetului Constanta si a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea, ca va interveni pentru ca o persoana, care nu era agreata de grupul infractional, sa nu fie numita intr-o functie de conducere in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta si ca isi va folosi influenta pentru mentinerea in functie a unui fost director al Directiei Sanitar Veterinare Constanta", sustin procurorii.

De asemenea, acesta a promis ca va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

"Bunurile mentionate mai sus au fost puse la dispozitia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale", au constatat anchetatorii.

In acelasi dosar, Inalta Curte de Casatie si Justitie ICCJ a prelungit, in 19 iunie, cu 30 de zile mandatele de arestare preventiva emise pe numele lui Laurentiu Mironescu si a altor 27 de inculpati din dosarul privind coruptia din portul Constanta.

×