x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA nu se deranjează în cazul Burci

DNA nu se deranjează în cazul Burci

25 Aug 2014   •   20:22
DNA nu se deranjează în cazul Burci
Sursa foto: Silviu Matei/Mediafax Foto
Pe rolul Direcţiei nu este înregistrat niciun dosar penal în care proprietarul Adevărul Holding să aibă calitatea de suspect sau inculpat pentru trafic de copii
Acum două săptămâni, Mircea Badea a prezentat în cadrul emisiunii sale, “În gura presei”, de la Antena 3, un reportaj realizat în anii ’90 de reporterii emisiunii “60 minutes”, a canalului american CBS. Subiectul reportajului: adopţiile copiilor în România. Reporterul american a filmat cu camera ascunsă o întâlnire cu unul dintre intermediarii vânzării de copii, despre care spunea că te abordează direct în holurile hotelurilor. În ipostaza celui care discuta cu reporterul condiţiile şi preţul la care poate fi adoptat un copil este uşor de recunoscut Cristian Burci, proprietarul Adevărul Holding. Oferta lui Burci era variată, pliată pe dorinţele fiecărui client, băieţi sau fete, la orice vârstă. Cerea între 3.500 şi 7.000 de dolari. 10 ani mai târziu, în 2000, România Liberă publica pe prima pagină un articol în care Cristian Burci este numit traficant de copii. În acest articol, Petre Mihai Băcanu, directorul România Liberă la acea vreme, scria că traficantul de copii Cristian Burci a plătit mercenari electorali angajaţi de PDSR şi tratează pe larg dezvăluirea făcută de emisiunea americană “60 minutes”. Petre Mihai Băcanu preciza în articolul respectiv, în atenţia celor care doreau o copie a dovezilor, că pot comanda o casetă cu emisiunea americană “60 minutes”, care costa 60 de dolari. În anul 2000, nimeni nu s-a sesizat. Statul român nu a avut 60 de dolari să plătească pentru a obţine dovada că Burci face trafic de copii. În 2014, aceeaşi situaţie... Conform antena3.ro, pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este înregistrat niciun dosar penal în care Cristian Burci să aibă calitatea de suspect sau inculpat.

Apropiat de Traian Băsescu
“S-a trecut foarte uşor în societatea românească peste faza cu baby broker. Eu o să insist, poate cineva se va sesiza şi va face ceva. Vedem secvenţa cu domnul Cristi Burci, mogul de omenie, care este alături de Traian Băsescu şi camarila sa”, a spus Mircea Badea joia trecută în emisiunea “În Gura Presei”. Realizatorul Antena 3 a explicat şi care este raţionamentul din spatele insistenţelor sale. “Fapta asta, posibilă, probabilă, a domnului Burci, nu se prescrie. Eu cred că instituţiile statului, care nu sunt nişte slugi împuţite, ar trebui să ia urma copiilor intermediaţi de domnul Burci şi să vadă dacă sunt ok. Dacă au fost pe bune adoptaţi, dacă au păţit alte alea. E nasol cu baby broker că în lipsa unui control se poate întâmpla orice. Copilul respectiv poate ajunge într-o familie care să-l iubească, dar la fel de bine pot ajunge în mâinile unor traficanţi de organe sau pedofili”, a mai spus Mircea Badea. Conform antena3.ro, între samsarul de copii şi preşedintele României, Traian Băsescu, există o relaţie strânsă. Unul dintre oamenii de legătură dintre cei doi este chiar consilierul preşedintelui, Bogdan Oprea, care a încasat de la Cristian Burci peste 28.000 de euro după ce a scris patru articole pe site-ul Adevărul. Aceeaşi publicaţie a fost pusă la dispoziţia lui Traian Băsescu şi a oamenilor săi. Astfel, apariţiile preşedintelui la Adevărul ar fi mai multe chiar decât cele de la B1, a precizat Mircea Badea, cel care a făcut publice imaginile. Bogdan Oprea nu este singurul aproapiat al preşedintelui care are legături strânse cu trustul lui Cristian Burci. Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a acordat un interviu chiar zilele trecute, pentru Adevărul. Mai mult, însuşi preşedintele şi-a intensificat apariţiile în cadrul trustului patronat de samsarul de copii.

×
Subiecte în articol: Cristian Burci