x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi marinari români, capturaţi de piraţi somalezi

Doi marinari români, capturaţi de piraţi somalezi

02 Mar 2009   •   00:00

De mai bine de o săptămână, doi marinari români sunt ostatici ai piraţilor somalezi. Unul dintre ei, un bărbat din Braşov, este chiar căpitanul navei, care a fost capturată pe 22 februarie, informează Antena3.ro. Vaporul este sub pavilion grecesc, iar la bord se mai află un marinar rus şi 19 filipinezi.



Nava capturată de piraţi transporta cărbuni între Malaezia şi Slovenia. Cel mai probabil, firma căreia îi aparţine vaporul va fi nevoită acum să plătească o răscumpărare de câteva milioane de euro. Aceasta nu este prima dată când marinari români sunt capturaţi de către piraţi. La sfârşitul lunii ianuarie, un alt român a fost răpit de pe un petrolier aflat în Nigeria. Bărbatul a fost luat prizonier de bărbaţi înarmaţi, care au atacat petrolierul dintr-o ambarcaţiune rapidă. Petrolierul, care transporta 4000 de tone de motorină, a pornit din Lagos şi se îndrepta spre un port din sudul Nigeriei. Incidentul a avut loc în largul Deltei Niger, rută folosită în mod frecvent pentru vasele ce transportă petrol. Căpitanul navei a declarat că membrii echipajului sunt în stare bună şi că situaţia la bord rămâne stabilă, existând suficiente provizii de apă şi alimente. Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, echipajul navei este format din doi români, un ucrainean şi 19 cetăţeni filipinezi. Nava a fost ancorată pe 24 februarie în apropierea ţărmului Somaliei.

UPDATE. Cei doi navigatori români sunt căpitanul vasului, Adrian Hududui, din Braşov, şi fitterul Marius Strâmbeanu, din Constanţa. Ei au plecat în voiaj în luna noiembrie, prin compania de recrutare de personal "Bright Balkan Shipping Services SRL" din Constanţa. "În astfel de cazuri piraţii cer despăgubiri şi pentru oameni şi pentru navă. Au mai fost cazuri de marinari români răpiţi de piraţii somalezi, dar nu recente, prin 2005 sau 2006. Toţi marinarii au fost eliberaţi”, a declarat Adrian Mihălcioiu, reprezentantul pentru România al Federaţiei Internaţionale a Navigatorilor, care a precizat că nu se cunoaşte, deocamdată, suma cerută de răpitori. Aceştia din urmă nu au vorbit decât cu armatorul vasului. El a spus că ţine legătura cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe pentru a se interesa de situaţia marinarilor.
"Nu putem să facem din păcate mai mult pentru că ne depăşesc pur şi simplu astfel de acţiuni, care sunt specifice unor autorităţi superioare. Este responsabilitatea companiei, a autorităţilor din ţara de pavilion a navei, a Guvernelor de care aparţin marinarii de la bord. Noi nu avem ce să face acum”, a mai declarat Mihălcioiu pentru Mediafax. El spune că, din informaţiile pe care le deţine, membrii echipajului de pe Saldanha au fost lăsaţi, periodic, să ia legătura telefonic cu familiile lor, iar din declaraţiile acestora rezultă că sunt sănătoşi şi că au alimente şi apă.

×
Subiecte în articol: observator