x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două noi cazuri de gripă porcină, confirmate în Capitală

Două noi cazuri de gripă porcină, confirmate în Capitală

01 Iun 2009   •   00:00

Institutul Cantacuzino a confirmat în această dimineaţă două noi cazuri de gripă A H1N1. Este vorba despre două femei, o tânără de 28 de ani, sosită de la New York, în urmă cu trei zile şi mama ei, de 56 de ani.

Pacientele sunt internate la institutul Matei Balş şi au început terapia cu medicamente antivirale, informează antena3.ro. Potrivit autorităţilor, starea generală a pacienţilor este bună, iar medicii au început ancheta epidemiologică pentru a stabili contactele pe care le-a avut tânăra de la revenirea în ţară.

Tânăra este rezidentă la New York, unde este avocat, iar mama ei locuieşte în Sectorul 2 din Bucureşti.

Persoanele cu care tânăra venită de la New York a intrat în contact, în curs de identificare

 

Femeia sosită de la New York a intrat în contact cu mai multe persoane care sunt în curs de identificare, autorităţile aşteptând şi lista pasagerilor din avionul cu care femeia a venit de la New York, cu escală la Paris.

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că tânăra s-a prezentat, ieri, la Institutul "Matei Balş", unde i-au fost recoltate probe. Primele simptome în cazul acesteia au apărut încă de la Paris, unde avionul cu care a venit a făcut escală.

Potrivit lui Molnar, compania Air France nu a furnizat încă lista de pasageri. Din primele evaluări, din discuţia cu tânăra, aceasta ar fi intrat în contact cu mai multe persoane care sunt în curs de identificare.

Mama ei a luat virusul gripal prin contact intrafamilial. Deocamdată, ea nu are simptome, dar şi în cazul ei a fost confirmat virusul, a spus Geza Molnar.

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu-Cercel declara săptămâna trecută că virusul şi-a schimbat sezonalitatea, putându-se transmite şi în timpul verii, la cald.

Simptomele gripei AH1N1 sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, febră, dureri musculare, tuse şi secreţii nazale apoase. Potrivit specialiştilor, virusul noii gripe dă, în 70% dintre cazuri, infecţii uşoare care pot fi tratate cu meidcamente antivirale. Se recomandă totuşi internarea şi menţinerea sub controlul medicilor, deoarece pot apărea complicaţii la nivelul aparatului respirator.

În ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 32 de cazuri noi de gripă AH1N1, totalul ajungând la 557. Cele 32 de cazuri noi au fost înregistrate astfel: primul caz în Cipru, două cazuri în Belgia, 15 în Marea Britanie, 5 in Germania, 6 în Franţa şi câte un caz în Finlanda, Suedia şi Irlanda.

UPDATE
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, astăzi, că persoanele care nu completează, în avion, formularul privind starea de sănătate sau îl completează greşit vor răspunde penal, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că persoanele care nu vor completa corect formularele sau care nu le vor completa deloc intră sub incidenţa Codului penal, fiind vorba de încălcarea dispoziţiilor articolelor 308, 180 - 184 şi 179.

Potrivit articolului 308, privind zădărnicirea combaterii bolilor, "nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă".

Articolele 180 - 184 se referă la incriminările în caz de vătămare corporală, iar art.179, la determinarea sau înlesnirea sinuciderii.

Bazac a mai spus că de al 1 iunie se instituie curse directe pe relaţia SUA - România la care vor fi introduse echipe de triaj pentru triajul epidemiologic al pasagerilor.

Pentru celelalte curse, vor fi menţinute procedurile aplicate în perzent, dar va fi un flux special la ghişee pentru SUA, Mexic, Canada, unde vor fi completate, oligatoriu, formulare de intrare în ţară, a mai spus ministrul Bazac. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator