Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, după ce a vizitat o fermă de legume din Topoloveni, că specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi de la cel al Finanţelor lucrează la un pachet de facilităţi bancare destinate celor care vor să extindă suprafaţa de solarii.
"O să acordăm facilităţi bancare foarte substanţiale pentru cei care vor să îşi facă şi alte solarii, cum e familia de astăzi, care poate vrea să extindă suprafaţa de solarii şi să îi ajutăm cu nişte facilităţi bancare în aşa fel încât să nu simtă niciun efort financiar, să poată să facă şi alte suprafeţe acoperite. (...) Acum lucrează Ministerul Agriculturii cu Ministerul de Finanţe ca să vedem care este cel mai bun pachet de facilităţi. Ori se acordă garanţie până la 80%, ori se subvenţionează dobânda, ori un pachet care să le cuprindă pe amândouă. Se lucrează ţinând cont şi de rigorile impuse de Uniunea Europeană, şi de rigorile impuse de sistemul bancar, dar şi de ţinta noastră, ca oamenii să aibă totuşi o procedură simplă şi să poată lua credite rapid şi să nu piardă timpul cu hârtii, pentru că oamenii vor să muncească. Şi să fie foarte avantajos, adică să nu intre într-un proces de creditare cu teama că peste un an, doi, trei riscă să îşi piardă afacerea. De asta se lucrează foarte serios, pentru ca avantajul să fie maxim şi siguranţa totală", a arătat el.
Dragnea a menţionat că aceste facilităţi bancare nu vizează o sumă fixă şi că programul ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
"Suma va fi dată de cât vor să se extindă. Dacă vor să îşi extindă, de exemplu, suprafaţa acoperită cu 2.000, 3.000 de hectare, în funcţie de cât e nevoie pentru solariile noi, deci pentru scheletul metalic, pentru folia dublă - noi o să insistăm să fie folie dublă, ca să păstreze cât mai mult căldura în interior, (...) în funcţie de asta se fac dosarele de credit. (...) Planul nostru este următorul: extinderea programului să fie în vigoare începând cu anul următor, pentru că anul acesta sunt deja producţii. Nu poţi să altoieşti programul existent cu celălalt. Îl pregătim bine, de la 1 ianuarie intră în forţă", a precizat el.
Liderul social-democraţilor a menţionat că se va căuta şi un sistem de susţinere a forţei de muncă în domeniu.
"O să găsim o soluţie, până la urmă, şi cu forţa de muncă, pentru că nu numai aici, ci aproape în toate zonele unde am fost este această problemă. Nu prea mai este dorinţă de muncă din partea unora şi trebuie să gândim un sistem de stimulare, pentru ca oamenii care vin să muncească, să ajute în solarii sau în legumicultură să poată să fie stimulaţi", a precizat liderul PSD.
Liviu Dragnea a adăugat că se va dubla subvenţia pentru fermierii care vor ieşi pe piaţă cu roşii în lunile de iarnă şi că aceştia vor primi bani pentru achiziţia de centrale termice.
"Prima fază a programului a fost cu 3.000 de euro pe mia de metri pătraţi, pentru suprafaţa acoperită, adică la solarii. Programul e un succes. Acum trebuie să ajungem în etapa următoare, să acoperim lunile decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie, astfel încât să pornim alocarea financiară pentru achiziţia de centrale termice. Deci, le dă statul bani pentru a cumpăra centrale termice, instalaţiile de încălzire. O să vedem care sunt cele două - trei tipuri de instalaţii de încălzire. Unii specialişti spun că cea mai bună încălzire este cea care merge prin pământ, pe lângă rădăcina plantei. (...) Pentru cei care vor intra în programul de solarii încălzite şi vor ieşi - pentru că miza e să iasă cu roşiile în lunile de iarnă - între 1 decembrie şi 1 mai vor primi o subvenţie de 6.000 de euro pe mia de metri pătraţi, deci dublu faţă de cât e azi", a spus el.
De asemenea, pentru cei care vor scoate roşii pe piaţă după data de 1 mai, subvenţia va creşte de la 3.000 la 4.000 de euro. Dragnea a susţinut că ar putea fi cuprinse într-un program de subvenţii şi alte legume, precum: ardeii graşi, ardeii iuţi, ardeii capia, gogoşarii, castraveţii şi vinetele.
"Am discutat ieri la Dolj - solicitările sunt fireşti - să extindem şi cu pepeni, fasole verde şi varză. Să ajungem poate la zece tipuri de plante în legumicultură. Asta înseamnă ca tipurile de bază necesare pentru bucătăria românească şi pentru hrana românului să fie cuprinse într-un program de subvenţii, ca să avem garanţia că cel care vrea să mănânce legume româneşti poate. Dacă vrea să mănânce legume cu gust de rumeguş - până la urmă este o ţară liberă", a precizat liderul PSD. AGERPRES