x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragnea vrea “aurul înapoi”, BNR se mai gândeşte

Dragnea vrea “aurul înapoi”, BNR se mai gândeşte

de Valentin Gros    |    01 Mar 2019   •   11:43
Dragnea vrea “aurul înapoi”, BNR se mai gândeşte

O iniţiativă de repatriere a rezervelor de aur a fost lansată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar Banca Naţională a României (BNR) aşteaptă o “solicitare de aviz”, după cum au declarat oficialii instituţiei.

“E o idee mai veche a mea avansată din 2015, când se înregistra deja o creştere economică sustenabilă, continuă, coerentă şi relativ stabilă, cu o inflaţie ţinută sub control, cu o monedă naţională predictibilă şi cu un curs raportat la principalele monede euro şi dolar stabil”,a declarat Şerban Nicolae.

El consideră că “România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor 90, când eram tot timpul cu ochii pe opiniile FMI şi ale BM, ratingurile date de agenţiile internaţionale”, astfel că, în opinia sa, repatrierea rezervelor de aur ar fi de dorit.

“Anul 2017 şi anul 2018 au confirmat acest lucru şi anume faptul că economia românească este în continuare în creştere, că există o stabilitate economică la nivel macro şi că economia românească ar putea să ofere asemenea garanţii de siguranţă”, explicat senatorul PSD.

Conform acestuia, România plăteşte o chirie Băncii Angliei, începând din 2005, pentru rezerva sa de aur, de aproximativ de 300.000 euro pe an.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, l-a corectat însă, afirmând că taxa plătită este de 300.000 de lei, nu de euro.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la banca centrală, a venit cu precizări.

“Banca Naţională nu va intra în dezbaterea publică privind proiectul de lege cu rezerva de aur”, a declarat Vasilescu. Acesta a precizat că potrivit legii de funcţionare a instituţiei pe care o reprezintă, “orice proiect de act normativ care priveşte domeniile în care Banca Naţională are atribuţii va fi adoptat după ce în prealabil s-a solicitat avizul Băncii Naţionale a României”.

“Rezerva de aur de 103,7 tone este estimată generic undeva la până în 4 miliarde de dolari, în timp ce rezerva valutară depăşeşte 30 miliarde de dolari. Din punct de vedere al BNR, nu rezerva de aur este principala resursă”, Şerban Nicolae, senator PSD

“Nu este uzual ca voci de la Banca Naţională să înceapă să-şi spună părerea în spaţiul public înainte de a pleca acest document de la Banca Naţională care să exprime poziţia Consiliului de Administraţie al acestei instituţii”, Adrian Vasilescu, consultant strategie la BNR

 

 

×