x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecaterina Szabo împlineşte 45 de ani! Transmite-i un mesaj

Ecaterina Szabo împlineşte 45 de ani! Transmite-i un mesaj

de Istvan Deak    |    22 Ian 2012   •   07:51
Ecaterina Szabo împlineşte 45 de ani! Transmite-i un mesaj

Fosta campioana olimpica la gimnastica, Ecaterina Szabo, implineste, astazi, 22 ianuarie, 45 de ani. De ziua ei, ea isi doreste sanatate si se bucura ca romanii nu au uitat-o. “Imi doresc multa sanatate, fiindca e mai importanta decat toate. Ma bucur ca oamenii nu m-au uitat si ca am putut sa ii fac fericiti prin performantele mele', marturiseste fosta gimnasta. In jurul anului de nastere al gimnastei au circulat mereu date diferite: 1966, 1967, 1968, Kati stie motivul: 'Fara acordul meu si al parintilor mei, certificatul meu de nastere a fost falsificat. Mi-au schimbat anul real de nastere, astfel incat sa ma incadrez la anumite competitii cu limita de varsta. Asa au facut si cu numele meu. In loc de Katalin, au scris Ecaterina. Au vrut sa intervina si la numele de familie. Sa puna Sabau, in loc de Szabo, dar pana la urma nu au reusit. Nu stiu de ce au facut asta. Nimeni nu a stiut sa imi spuna cine a hotarat asta. Acum, pentru mine este important ca ma simt tanara si nu conteaza prea mult numarul de ani impliniti', considera Kati Szabo.

Nominalizata la 'Sportivul Secolului'

Cel mai frumos cadou de ziua ei, considera Kati, este gestul fiilor ei, care ii aduc flori si ii ureaza 'La multi ani'. “La mijlocul anilor 90, am plecat in Franta cu sotul meu si ne-am stabilit in localitatea Chemallieres, unde am profesat ca antrenor. Aici mi s-au nascut copiii, Lo­renzo si Zeno. La scoala, pe Lo­renzo l-au rugat sa numeasca un erou, iar el m-a numit pe mine. In fiecare an, de ziua mea, baietii merg la magazin si imi cumpara flori, apoi vin si imi ureaza la multi ani. Pentru astfel de momente merita sa traiesti", a declarat Kati Szabo, intr-un interviu acordat anul trecut. In onoarea sportivei, gradinita din localitatea Zagon ii poarta nu­me­le, la fel ca si Sala Sporturilor din Sfantu Gheorghe. Nu in ultimul rand, edi­lii locali din Deva au promis, in urma cu trei ani, ca noul centru de gim­­nastica, care se va construi in oras, va purta numele Ecaterinei Szabo. La sfarsitul anului trecut, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Covasna a nominalizat-o pe Kati Szabo pentru titlul de 'Sportivul Secolului XX'.

Sufera de hernie

In 2010, Ecaterina Szabo a fost operata din cauza unor probleme la coloana, insa durerile nu ii dau pace nici astazi. "In 2008 am resimtit primele dureri. Timp de doi ani m-am zbatut, in spe­ranta ca durerile vor disparea. In luna mai a anului 2010, am fost operata. Inainte de operatie nu puteam sa ma imbrac, nici sa ma intind sau sa ma ridic din pat. Permanent trebuia sa fie cineva langa mine. Nu mai aveam de ales. Paralizasem la piciorul drept si trebuia sa ma operez. Recuperarea va fi una pe termen lung, fara rezultate imediate. Am hernie de disc la patru vertebre, insa doar la una m-am operat. Cand ma gan­desc ca mai am in fata inca trei ope­ratii, raman fara cuvinte', a marturisit ea pentru Jurnalul National in 2011.

CV Ecaterina Szabo
● 1980 – Campionatul European de Tineret, Lyon – 4 medalii de aur (paralele, sarituri, barna, sol)
● 1982 – Campionatul European de Tineret, Ankara – 2 medalii de aur (individual compus, sol), 1 argint (paralele), 1 bronz (sarituri)
● 1983 – Campionatul European, Göteborg – 2 medalii de aur (paralele, sol), 1 argint (sarituri), 1 bronz (individual compus)
● 1983 – Campionatul Mondial, Budapesta – aur (sol), argint (sari­turi, paralele, pe echipe), bronz (individual compus)
● 1984 – Jocurile Olimpice, Los Angeles – aur (sarituri, barna, sol, pe echipe), argint (individual compus)
● 1985 – Universiada, Kobe – aur (sarituri, barna), argint (indivi­dual compus, pe echipe, paralele, sol)
● 1985 – Campionatul Mondial, Mon­treal – argint (sarituri, barna, pe echipe)
● 1985 – Campionatul European, Helsinki – bronz (sarituri)
● 1987 – Campionatul Mondial, Rotter­dam – aur (pe echipe), bronz (barna)

×