x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eugen Simion, din nou Doctor Honoris Causa, la Târgu-Mureş

Eugen Simion, din nou Doctor Honoris Causa, la Târgu-Mureş

16 Apr 2009   •   00:00

Academicianul Eugen Simion (foto) a primit ieri încă un titlul de Doctor Honoris Causa, de data aceasta la Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş.



Distincţia i-a fost oferită în cadrul unei şedinţe extraordinare a Senatului Universităţii, într-o zi de miercuri, "favorabilă gemenilor", vorba rectorului Liviu Marian, cu referire la zodia academicianului.

De altfel, Eugen Simion a şi recunoscut că cele mai frumoase momente din viaţa sa au stat sub semnul gemenilor: "Cel mai mare succes a fost faptul că fiica mea a născut doi gemeni, care au venit la scurt timp după moartea soţiei mele, aşa, ca un gest extraordinar din partea Divinităţii".

Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie literară "G. Călinescu" din Bucureşti şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru ştiinţă şi Artă, Eugen Simion este pentru a doua oară în Târgu-Mureş, "prima dată am fost înainte de 1990". Dar "acum va trebui să vin mai des".

Chiar dacă titlul de Doctor Honoris Causa nu mai este o noutate pentru academician, Eugen Simion a fost emoţionat la începutul discursului. Apoi, mai bine de o oră a vorbit despre critici, despre prima sa carte şi despre... moartea literaturii.

"Eu nu sunt atât de pesimist. S-a spus, de pildă, că cinematograful va fi moartea literaturii, dar nu a reuşit să-i ia toată puterea. Literatura trece printr-un moment mai greu, dar va trebui să ţină seama de cititor şi să se adapteze vremurilor. Dacă o carte nu este citită, ea nu există", a spus academicianul, referindu-se la succesul fulminant al seriei "Harry Potter".

"GENURILE BIOGRAFICULUI"
După-amiază, Eugen Simion şi-a lansat volumul "Genurile biograficului", la Biblioteca Universităţii, dar a lansat şi o promisiune: "După ce mă voi întoarce la Bucureşti, voi încerca ca toate manuscrisele lui Eminescu să ajungă la Universitatea «Petru Maior», pentru a se bucura de ele cât mai multă lume".

×
Subiecte în articol: observator