x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EVENIMENT ISTORIC, pe 24 noiembrie: Moaştele Sfântului Petru, expuse în public

EVENIMENT ISTORIC, pe 24 noiembrie: Moaştele Sfântului Petru, expuse în public

de Mediafax    |    09 Noi 2013   •   20:22
EVENIMENT ISTORIC, pe 24 noiembrie: Moaştele Sfântului Petru, expuse în public

Osemintele considerate ca fiind cele ale Sfântului Petru, primul apostol şi fondator al Bisericii creştine, vor fi scoase pentru prima dată din grotele de sub bazilica ce-i poartă numele, pentru a fi expuse în public, a anunţat un prelat de la Vatican.

Acest eveniment excepţional va avea loc pentru a marca încheierea "Anului credinţei", duminică, 24 noiembrie, în prezenţa papei Francisc.

Într-un articol publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului Osservatore Romano, preşedintele Consiliului Pontifical pentru noua evanghelizare, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, a anunţat că un ultim gest care va încununa acest an va consta în "expunerea pentru prima dată a relicvelor pe care tradiţia le recunoaşte ca fiind cele ale apostolului care şi-a dat viaţa, aici, pentru Dumnezeu".

"Anul credinţei" a fost inaugurat în octombrie 2012 de papa Benedict al XVI-lea şi a constat în numeroase festivităţi în piaţa Sfântul Petru. Numeroşi pelerini au mers să se reculeagă în grotele de la Vatican, sub bazilică, în faţa mormântului despre care se spune că adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale primului apostol, dar şi în faţa altor morminte unde se află alţi papi, inclusiv îndrăgitul Ioan Paul al II-lea.

Osemintele au fost descoperite în timpul unor săpături realizate în 1940, pe vremea pontificatului lui Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub bazilică, alături de un monument construit în secolul al IV-lea e.n. pentru a-l onora pe acela care este considerat primul episcop al Romei şi primul papă.

Cu acea ocazie, au fost descoperite osemintele unui bărbat, învelite într-o ţesătură purpurie brodată cu fire de aur.

Papii nu au confirmat niciodată că osemintele au aparţinut în mod cert Sfântului Petru. Însă, teste realizate în anii '50 şi '60 au ajuns la concluzia, "cu o mare probabilitate", că ele aparţin într-adevăr fostului pescar din Galilea, după cum a declarat papa Paul al VI-lea în 1968.

Sfântul Petru a fost crucificat cu capul în jos, în perioada anilor 64 e.n. - 70 e.n., în circul lui Caligula, pe locul căruia se află în prezent grădinile de la Vatican.

×
Subiecte în articol: sfanul petru moaste