x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozia facturilor la căldură, consecinţa "eficienţei" RADET

Explozia facturilor la căldură, consecinţa "eficienţei" RADET

de Daniela Dumitriu    |    31 Iul 2011   •   21:00
Explozia facturilor la căldură, consecinţa "eficienţei" RADET
● Jurnalul National: Se anunta un nou val de scumpiri, in special in zo­na de utilitati. Cum ati explica dumneavoastra o posibila explozie a facturilor la caldura?
● Dan Tudorache: Au dreptate sa-si faca griji. Si nu numai pentru cheltuielile cu intretinerea apartamentelor la iarna. Fie­ca­re iarna a devenit pentru romanii obisnuiti un cosmar! Ex­plo­zi­ile la facturi se vor produce cam in toata tara. Doar in Bucuresti situatia va fi un pic mai roz. Primariile din teritoriu nu au bani nici de salarii, cu atat mai putin de subventia Gcal! Guvernul a spus ca nu mai poate fi frate cu primariile la suportarea subventiei. Pentru ca asa ne-a pus talpa pe gat FMI! Problema insa nu e de la Fond. Problema e pe fond! Multi o numesc "furt". Putini recunosc! Si mai grav, nimeni nu investigheaza, deci nimeni nu raspunde. De mai bine de 20 de ani romanii platesc nejustificat, cu aproxi­mativ 30% mai mult la energia termica, decat ar fi platit in mod normal daca sefii care s-au perindat pe la RADET ar fi investit corect in reabili­tarea retelelor de transport ale ener­gi­ei termice si costurile nu ar fi fost supraevaluate, iar reparatiile de man­tu­iala. Pe intelesul tuturor, tevile sunt sparte, pierderile platite de noi, uriase, iar banii pentru reparatiile care NU s-au facut....trebuie cautati in bu­zu­na­rele RADET. Regia a fost sac fara fund. Daca s-ar fi investit corect, cu siguranta nu ar fi existat pierderi asa de mari pe care sa le plateasca ro­ma­nii, nevinovati. Ar fi avut si caldura destula in apartamente si, de exemplu, o familie de doua persoane care locuieste la un apartament cu 3 ca­me­re, in loc de 190 lei pe luna la energie termica ar fi platit cu aproximativ 30% mai putin. An de an, de douazeci de ani. De aceea tot fac apel la romani sa mearga la vot la alegeri si sa deschida bine ochii!

● In ce stadiu se afla proiectul de reabilitare a blocurilor?
● Primaria Sectorului 1 isi va duce la indeplinire promisiunea privind reabilitarea termica a tuturor blo­cu­rilor din sector. In acest sens a fost contractat un imprumut de 125 de milioane de euro. Programul de reabilitare termica a inceput la initiativa primarului, iar proiectul a fost votat de consilierii PSD si PNL care au decis ca banii sa fie platiti integral de administratie. Prin anveloparea blocurilor, romanii vor scoate cu aproximativ 20% mai putini bani din buzunar! Si pe criza asta nu e deloc putin!

● Ce ati schimba in Bucuresti?
● O sa va raspund tehnic, direct, cu degetul pe rana cum s-ar zice: siguranta cetateanului, locurile de parcare, traficul, spatiile verzi si cainii vagabonzi. Eu pun mare pret pe rezolvarea acestor probleme.

● Ce s-ar putea face mai mult pentru locuitorii Sectorului 1?
● Multe, dar pe mine personal ma preocupa o problema foarte grava, nu doar in Sectorul 1, in Romania in general. Consumul de droguri in scoli si consumul de substante halucinogene. Nu va imaginati ce am­ploa­re a luat fenomenul intre tineri. Eu sunt voluntar in campania "Spune NU dro­gu­ri­lor", de altfel si initiator al pro­gra­mu­lui de informare si preven­tie. Lunar merg in scolile din sector, alaturi de personalitati ale momentului si stam de vorba cu tinerii, le explicam ce pret mare are viata si ce inseamna sa o distrugi. Fac asta din mare convingere, pentru ca am vazut cazuri incredibile. Si am si eu o fetita, si sincer, ma tem pentru ea, ca ori­cand ar putea intra intr-o conjunctura nefasta. Pentru mine, problema asta surclaseaza chiar si cainii va­ga­bonzi care exaspereaza populatia.

×
Subiecte în articol: radet factura energie