x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2024   •   16:45
Fechet: Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri Neptun Deep. Impactul asupra mediului e mic

Impactul de mediu pentru Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, este unul mic, este unul care se justifică și pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre, spune pentru MEDIAFAX ministrul mediului, Mircea Fechet: „Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri proiectul”.

„Am avut ocazia să vorbesc cu câțiva protestatari ai unui ONG, care cereau să oprim exploatarea zăcământului de gaze naturale de la Neptun. Părerea mea, în calitate de membru al cabinetului, dar și de ministru al mediului, este că România, la fel cum au procedat și procedează toate statele cu astfel de resurse, trebuie să exploateze resursele de gaze naturale. România nu trebuie să fie dependentă de alte țări, Rusia s-ar bucura cel mai tare dacă am opri proiectul, pentru că am fi obligați să importăm și de la ei gaze naturale”, spune Mircea Fechet.

El afirmă că protestatarii nu au înțeles nici cine emite acordul de mediu.

„Ei îmi cereau mie, personal, să opresc emiterea acestui act administrativ, când autoritatea competentă care emite un astfel de document este Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, lor ar fi trebuit să li adreseze. Pot să spun că am foarte mare încredere în colegii mei și pot să spun că atunci când emit o autorizație de mediu, un acord de mediu, un aviz de mediu, ei studiază foarte bine studiile de evaluare adecvate, toate documentele care precizează procedeele folosite. Din informațiile pe care le am, impactul de mediu pentru Neptun Deep, raportat la beneficiile acestuia, este unul mic, este unul care se justifică și pe care îl putem gestiona fără să aducem atingere Mării Negre. De altfel, sunt în pregătire și alte zăcăminte, partea bulgară nu este la fel de avansată ca noi, dar înțeleg că au identificat niste zăcăminte în perimetrul costier al Bulgariei, unde vor începe exploatarea acestora”, adaugă Fechet.

Ministrul Mediului afirmă că aîndeplinit toate cerințele legale, transparentizarea emiterii acestui act administrativ, consultare publică, studii de evaluare adecvată.

„Am făcut inclusiv o procedură transfrontieră, în care am notificat statele vecine, statele vecine au intrat în procedură, Bulgaria este una din aceste țari și ne-am consultat ca între vecini și nu avem astăzi nici o problemă, abia aștept să fie extrasă prima moleculă de gaz natural românesc din Neptun Deep”, încheie Fechet.

Organizația de mediu Greenpeace condamnă emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep: „O procedură viciată și executată pe repede înainte fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor” și cere demisia ministrului Mircea Fechet.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: fechet greenpeace neptun dee neptun deep