x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Finanţare pentru monumentele istorice din Bucovina

Finanţare pentru monumentele istorice din Bucovina

31 Mar 2013   •   18:45
Finanţare pentru monumentele istorice din Bucovina

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, consideră că în cazul litigiului cu Arhiepiscopia Sucevei pentru 166.000 de hectare de pădure, soluţia propusă de premierul Victor Ponta, prin care Biserica din Bucovina să primească o parte din profitul Direcţiei, e benefică pentru ambele părţi.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, că soluţia pe care o susţine în cazul litigiului cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este ca pentru monumentele istorice ale Bisericii din Bucovina să fie alocate fonduri din veniturile Direcţiei Silvice Suceava de pe respectiva suprafaţă de pădure.

“Există o singură soluţie pe care am discutat-o cu Arhiepiscopul Sucevei, ca din veniturile Regiei Pădurilor Suceava pe nişte terenuri care sunt în litigiu de mult timp, 110.000 de hectare, o parte importantă să rămână pentru susţinerea monumentelor istorice din Bucovina. Eu susţin această soluţie”, a spus premierul, care a adăugat că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi cea care va gândi exact sistemul.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat corespondentului Mediafax că soluţia propusă de premierul Victor Ponta ar putea rezolva o problemă care trenează de foarte mulţi ani. El a spus că pentru o asemenea soluţie este nevoie să se creeze şi cadrul legislativ, apreciind că ar putea fi suficientă şi o hotărâre de guvern prin care să se precizeze cum se va distribui profitul Direcţiei Silvice Suceava pentru respectiva suprafaţă de teren.
Ciobanu a apreciat că o asemenea soluţie este benefică pentru ambele părţI, pentru că Biserica din Bucovina va primi fonduri pentru întreţinerea monumentelor istorice, în timp ce fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Suceava nu se diminuează.

El consideră că pentru o asemenea înţelegere este necesar ca Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să renunţe la procesul prin care revendică peste 166.000 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră.

Ciobanu a precizat că procesul, aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj-Napoca, este suspendat, în condiţiile în care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a achitat partea sa din avansul pentru efectuarea unei expertize solicitate de instanţă.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de către Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.

×