x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea: Vaccinarea extinsă, e simbolică. Dozele nu ajung nici la jumate din personalul medical din prima linie

Firea: Vaccinarea extinsă, e simbolică. Dozele nu ajung nici la jumate din personalul medical din prima linie

de Alice Petrescu    |    18 Dec 2020   •   12:24
Firea: Vaccinarea extinsă, e simbolică. Dozele nu ajung nici la jumate din personalul medical din prima linie
Sursa foto: Lucian Alecu

Prim-vicepreşedinte PSD, Gabriela Firea, susține că vaccinarea extinsă împotriva COVID, anunțată de Klaus Iohannis şi Ludovic Orban în campania electorală, s-ar fi transformat în una simbolică.

"Dozele nu ajung nici măcar pentru jumătate din personalul medical din prima linie.Este de neînțeles de ce Iohannis și Orban insistă pe soluția care va putea fi aplicată abia peste multe luni de acum încolo, când ar putea face acum, imediat, rapid, o schimbare radicală privind politica de testare a populației care ar salva vieţi. Până să ajungă la populație vaccinul simbolic, pandemia ar putea fi diminuată drastic, iar mulți oameni ar evita îmbolnăvirea și decesul, dacă Guvernul PNL crește semnificativ testările zilnice care ar permite izolarea celor infectați și tratamentul medical timpuriu pentru cei care riscă să dezvolte forme severe ale infecției COVID-19", a scris Gabriela Firea, vineri, pe pagina de Facebook.

Președintele Iohannis a spus, într-o declarație de presă la începutul lunii decembrie, că în prima tranșă, de circa un milion de doze, va fi vaccinat personalul medical și persoane din grupe de risc.

"Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă, repet, va fi vaccinat personalul medical – întregul personal medical – și persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european și aceasta este o știre foarte importantă pentru români ", a precizat Iohannis.

În urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis a declarat că până la sfărșitul lunii decembrie sunt așteptate în țară primele doze de vaccin, în jur de 10.000, iar vaccinarea va începe cu primele 10 spitale de linia I implicate în lupta împotriva Covid.

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație - în jur de 13 milioane de români - împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, susținea recent Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. "Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat medicul.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea