x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea vrea să aloce 15 milioane de lei pentru Catedrală

Firea vrea să aloce 15 milioane de lei pentru Catedrală

08 Aug 2016   •   20:45
Firea vrea să aloce 15 milioane de lei pentru Catedrală
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus modificarea bugetului general al Bucureştiului pentru a putea acorda un sprijin financiar în valoare de 15 Patriarhiei Române, bani care ar urma să fie cheltuiţi pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. O decizie va fi luată joi, fiind nevoie de voturile a peste jumătate dintre consilierii locali pentru aprobare. Proiectul de modificare prevede şi acordarea de 4,5 milioane de lei pentru Mănăstirea Antim.

În bugetul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, până în prezent, pentru Patriarhia Română era aprobată suma de două milioane de lei, sprijin pentru efectuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. De curând, Patriarhia a mai solicitat 10 milioane de lei şi de la Primăria Sectorului 1, cererea stârnind controverse printre consilierii locali din această unitate administrativă. Astfel, consilierii PSD au fost de acord cu propunerea Patriarhiei, însă proiectul de alocare a banilor nu a trecut, după ce PNL a votat împotrivă. Reprezentanţii Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) au anunţat că este nevoie de o dezbatere publică înainte să se aloce această sumă, propunând, drept compromis, ca înainte de dezbatere să se aloce două milioane de lei. În cele din urmă, propunerea a picat. "Ori facem dezbaterile, că poate cetăţenii nu voiau două milioane, voiau trei sau sau patru. Deci ori de la început consultăm populaţia, ori atunci ce solicită Patriarhia. Mergem şi consultăm populaţia şi stăm şase luni, un an, doi ani, poate până atunci se va construi catedrala până terminăm noi consultarea", a declarat atunci primarul Sectorului 1, Dan Tudorache. Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au fost finalizate în proporţie de 70%, cheltuielile de până acum ridicându-se la 30 de milioane de euro. Pentru finalizarea construcţiei, Patriarhia ar mai avea nevoie de încă 30 de milioane de euro. Până la sfârşitul acestui an, lucrările ar trebui să fie gata în proporţie de 80%, însă Patriarhia depinde de finanţare pentru a fi cu lucrările în grafic. Pentru a colecta bani, pe lângă solicitările către autorităţile statului, Patriarhia a iniţiat şi o campanie de colectare de bani de la cetăţeni. Astfel, sumele pot fi donate şi prin SMS. Reprezentanţii Patriarhiei spun că nu există, momentan, o evidenţă a sumelor colectate prin această metodă. 

 

În planul de modificare a bugetului se mai prevăd suplimentări şi pentru alte departamente ale primăriei. Astfel, pentru combaterea ţânţarilor suplimentarea ar urma să fie de 400.000 de lei, 204.000 de lei pentru realizara unei hărţi de zgomot a Capitalei şi 130.000 de lei pentru elaborarea unor măsuri de combatere a zgomotului în Bucureşti.

Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să aibă 120 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime

×