x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Focar de gripă porcină în Capitală

Focar de gripă porcină în Capitală

de Monica Cosac    |    19 Feb 2016   •   14:59
Focar de gripă porcină în Capitală
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Nu mai puţin de 19 decese şi peste 300 de cazuri confirmate cu virusul AH1N1 au fost înregistrate, la nivel naţional, potrivit ultimului raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică. Peste jumătate din cazurile de gripă porcină sunt în Bucureşti.

Medicii sunt în alertă după ce un val de decese cauzate de diverse tipuri de gripă au fost înregistrate în ultima săptămână. Potrivit specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până la data de 14 februarie, la nivel naţional, s-au înregistrat 21 de decese (15 bărbaţi şi şase femei) la cazuri confirmate cu virus gripal. Dintre acestea, 19 sunt cu virusul AH1N1, responsabil de gripa cunoscută drept „porcină”, şi două cu AH3. Doar în săptămâna 8-14 februarie,
au fost comunicate 12 decese noi. Potrivit medicilor, 18 dintre cei care au murit nu erau imunizaţi antigripal, situaţia celorlalţi trei nefiind cunoscută. De asemenea, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (categorie de afec-ţiuni în care se încadrează: gripa clinică neconfirmată, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumoniile) a fost de 91.244, cu 11,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a anului trecut (103.306) şi apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127).

10 bucureşteni au murit în acest sezon
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la 16 februarie, au fost confirmate în total 378 cazuri de gripă (319 cazuri tip AH1N1, 15 cazuri tip AH3, 38 cazuri tip A, nesubtipate, şi 6 cazuri tip B). Specialiştii de la CNSCBT spun că activitatea gripală „evoluează cu intensitate medie, în focare (Bucureşti) şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute având valori comparative cu cea înregistrată în săptămâna precedentă şi încadrându-se în intervalul aşteptat”. Astfel că, dintre cele 319 cazuri cu virus gripal AH1N1, cele mai multe sunt în Bucureşti (163), Constanţa (57), Olt (24) şi Dâmboviţa (18). De altfel, tot în Capitală sunt şi cele mai multe decese (10). Peste 598.500 de persoane au fost imunizate antigripal cu vaccin de la Ministerul Sănătăţii.
 

×