x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost director de cadastru, arestat preventiv pentru corupţie

Fost director de cadastru, arestat preventiv pentru corupţie

07 Mai 2009   •   00:00

Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti, scrie Agerpres.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Ion Năbârgeac pentru luare de mită, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de acesta a mai fost arestat preventiv fostul viceprimar al comunei ilfovene Cernica, Vasile Zaharia, acuzat de fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De asemenea, în aceeaşi cauză au mai fost arestaţi şi Gheorghe Sadoveanu şi Niculae Constantin, cercetaţi pentru dare de mită, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada martie - iulie 2007, inculpatul Ion Năbârgeac, în calitate de director al OCPI Călăraşi, a primit de la inculpaţii Sadoveanu şi Constantin suma totală de 47.000 de euro, în diferite tranşe, pentru ca, în schimbul banilor, să îi sprijine pe aceştia să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafeţe de teren de aproximativ 20 de hectare, situate în extravilanul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, teren cu o valoare imobiliară foarte ridicată, fiind în apropierea Autostrăzii A2.

'În acest context, în perioada 2007 - 2008, la solicitarea inculpatului Năbârgeac, Zaharia, în calitate de viceprimar al comunei Cernica, a eliberat, în fals, şapte procese verbale de punere în posesie (titulari fiind inculpatul Sadoveanu şi membrii familiei inculpatului Constantin) prin care a atestat în mod nereal că titularii documentelor respective sunt îndreptăţiţi să li se reconstituie dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe din terenul menţionat mai sus', susţin anchetatorii.

DNA precizează că, în schimb, inculpatul Zaharia a acceptat promisiunea de a primi de la inculpatul Constantin, după reconstituirea dreptului de proprietate, o suprafaţă de aproximativ două hectare din acelaşi teren, având o valoare de piaţă de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Sursa citată mai menţionează că în cursul anului 2008, inculpatul Vasile Zaharia a primit de la Nicolae Constantin suma de 2.000 de lei.

'Cunoscând că aceste procese verbale sunt false, inculpatul Năbârgeac, în calitate de director al OCPI Călăraşi, a dispus, în mod nelegal, emiterea a patru titluri de proprietate', se mai spune în comunicat.

DNA mai precizează că inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar, la data de 6 mai, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore.

DNA subliniază că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator