x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Franks: "România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru"

Franks: "România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru"

de Veronica Micu    |    16 Dec 2010   •   13:18
Franks: "România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru"
Sursa foto: /Jurnalul National
142777-.jpgUn nou acord cu Fondul Monetar Internaţional va include condiţii pentru noi reforme structurale privind forţa de muncă, infrastructura şi investiţiile, a declarat şeful misiunii Fondului în România. Jeffrey Franks a precizat că România nu mai este considerată "un elev mediocru".

Autorităţile române şi-au exprimat interesul pentru încheierea unui acord preventiv cu Fondul după încheierea actualului pachet de finanţare în aprilie. În cazul unui acord preventiv, statul poate accesa fonduri în cazul unor probleme neprevăzute.

"Este clar că statul nu a fost complet restructurat. Există sectoare ale econmiei pe care România trebuie încă să le reformeze pentru a atinge nivelul de flexibilitate şi productivitate de care are nevoie", a spus Franks, într-un interviu acordat Bloomberg.

Board-ul FMI se va întâlni la începutul lunii ianuarie pentru a evalua progresele României.

"O întârziere de o săptămână sau două nu ar avea un impact semnificativ asupra noului aranjament. Intenţionăm, în continuare, să ne întoarcem pentru a negocia un acord în prelungirea celui existent, în ideea că noua înţelegere ar putea intra în vigoare din aprilie", a spus el.

România şi-a schimbat imaginea de "elev mediocru" după ce Guvernul a supravieţuit voturilor de neîncredere şi protestelor pentru a respecta cererile FMI privind reducerea cheltuielilor şi a numărului de angajaţi, a spus Franks.

Acordul în vigoare cu FMI, în valoare de 13 miliarde de euro, parte a unui pachet de finanţare de 20 de miliarde de euro de la UE şi alţi creditori internaţionali, se încheie în luna aprilie şi ar putea fi urmat de un acord preventiv. Actualul acord ar fi al doilea pe care România reuşeşte să-l finalizeze şi al optulea cu Fondul de la căderea comunismului în 1989.

"România avea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru în privinţa finalizării reformelor, iar acest program a schimbat această imagine. Este văzută acum ca o ţară care a făcut eforturi enorme în pofida unei situaţii dificile pentru a încheia reforme dificile, dar necesare", a adăugat Franks.

Economia României va înregistra o contracţie de 1,9% în acest an, potrivit prognozelor, în timp ce restul Europei iese din criză, alimentând astfel criticile potrivit cărora respectarea cererilor stricte ale FMI şi UE menţine ţara în recesiune, mai notează Bloomberg.

×