x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Garanţii din SUA: scutul e gata de funcţionare în 2015

Garanţii din SUA: scutul e gata de funcţionare în 2015

de Marina Constantinoiu    |    19 Apr 2012   •   15:56
Garanţii din SUA: scutul e gata de funcţionare în 2015

Directorul Agentiei de Aparare Antiracheta (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O'Reilly, a afirmat, intr-o audiere la Senat, ca Armata Statelor Unite ale Americii continua planurile de instalare a sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania si Polonia, relateaza Washington Times, preluat de Mediafax.

In cursul unei audieri intr-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat ca Armata continua planurile de instalare pe uscat, in Europa Centrala, a unor interceptori maritimi modificati. Sistemul antiracheta Aegis este denumit SM-3 Block IIA si este realizat impreuna cu Guvernul japonez.

O'Reilly a adaugat ca locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite si ca au fost semnate acorduri in acest sens cu Guvernele Romaniei si Poloniei. Interceptorii din Romania ar urma sa fie pe deplin pregatiti de functionare in 2015, iar cei din Polonia pana in 2018.

Eficienta maxima

"Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedita pe mare si a o muta efectiv pe uscat", a afirmat el. Versiunea terestra reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare nava Aegis, la mai putin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta.

Aegis Ashore "are cea mai lunga raza de actiune dintre sistemele noastre regionale, astfel ca aduce un plus apararii antiracheta pe uscat", a continuat generalul. "Astfel, cu Aegis Ashore si THAAD si Patriot si alte sisteme regionale, putem obtine un efect multilateral", a precizat acesta.

Intrebat despre informatiile potrivit carora reprezentantul Departamentului de Stat privind scutul antiracheta, Ellen Tauscher, ar fi promis recent Rusiei garantii scrise ca sistemul nu va fi indreptat impotriva potentialului sau balistic, O'Reilly a declarat ca nu este "la curent cu propuneri specifice". Pentagonul insista ca sistemul antiracheta din Romania si Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu raza medie de actiune lansate de Iran. Rusia se opune sistemului antiracheta al NATO, cerand garantii scrise din partea Statelor Unite ca nu va fi folosit impotriva sa.

“Romania e ingrijorata degeaba', zice Rogozin

La randul ei, Moscova a respins informatiile privind planul de instalare a unei statii radar in regiunea separatista Transnistria, notand ca Romania este preocupata de sistemele de acest fel, desi a acceptat amplasarea unor elemente antibalistice americane, informeaza pagina online a agentiei RIA Novosti. "Bucurestiul este ingrijorat de posibilitatea instalarii radarului in Transnistria. Chiar daca ei au acceptat primii o baza militara americana, acum se incrunta la fiecare material jurnalistic" despre proiecte similare ale altor tari, a subliniat Rogozin.

Publicatia Nezavisimaia Gazeta a relatat, marti, ca Rusia pregateste instalarea unei statii radar de tip "Voronej" in regiunea transnistreana, ca raspuns la instalarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa si in contrapondere la bazele NATO din Romania.

Diaconescu vrea depolitizarea discutiilor

Tema scutului antiracheta trebuie sa fie depolitizata in discutiile dintre NATO si Rusia, iar dialogul trebuie sa fie principalul argument pentru inlaturarea diferentelor de abordare sau de perceptie, este de parere ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, care a participat la reuniunile Consiliului Nord-Atlantic si Consiliului NATO-Rusia.
“Dintr-o evaluare preliminara rezulta ca interesele comune ale NATO si ale Rusiei sunt mult mai importante decat punctele de divergenta. In opinia Romaniei, tema scutului antiracheta trebuie sa fie depolitizata, iar dialogul trebuie sa fie principalul argument pentru inlaturarea diferentelor de abordare sau de perceptie. Intr-un spirit de cooperare, pe care noi l-am afirmat in diferite ocazii, noi avem toata disponibilitatea pentru un astfel de dialog, pentru ca eventualele preocupari de securitate ale unor state din afara zonei NATO sa fie eliminate', a afirmat Diaconescu, citat de Agerpres. Contributia importanta a Romaniei este aceea ca in proiectul de decizie de la aummitul de la Chicago, din luna mai, va fi inclus conceptul extins privind apararea antiracheta in cadrul mai larg defensiv si de descurajare al mandatului NATO.

×