x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator George Pruteanu. Punct

George Pruteanu. Punct

de Ramona Draghici    |    31 Mar 2008   •   00:00

FUNERALII ● Mulţi bucureşteni au venit să-i aducă un ultim omagiu
Cunoscutul om de litere George Pruteanu a fost înmormântat ieri, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Alături de familie, prieteni şi colegi au venit să-şi ia adio şi numeroşi studenţi, cărora reputatul lingvist le-a fost profesor.


FUNERALII ● Mulţi bucureşteni au venit să-i aducă un ultim omagiu
Cunoscutul om de litere George Pruteanu a fost înmormântat ieri, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Alături de familie, prieteni şi colegi au venit să-şi ia adio şi numeroşi studenţi, cărora reputatul lingvist le-a fost profesor.


Foarte mulţi oameni au venit ieri să-şi ia adio de la reputatul lingvist George Pruteanu. Cunoscutul om de cultură a fost depus la Biserica Amzei din Bucureşti, acolo unde a fost oficiată o slujbă de pomenire, convoiul deplasându-se ulterior către Cimitirul Bellu. Cortegiul funerar a fost însoţit de circa 50 de persoane, printre care soţia şi fratele lingvistului, dar şi politicieni, precum senatorul PSD Şerban Nicolae, senatorul PRM Viorel Dumitrescu, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, şi oameni obişnuiţi. Trupul neînsufleţit al lui Pruteanu a fost înconjurat de mai multe coroane de flori, unele dintre ele trimise de Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu, Dumitru Dragomir, dar şi de revista România literară.

"George Pruteanu a fost o mare personalitate a culturii române, am colaborat excelent. A fost un om care a lăsat în urmă generaţii întregi de studenţi, care i-au trecut prin mână (...) Un om cu coloană vertebrală, care spunea ce avea de spus, direct. Este într-adevăr o mare pierdere. Întreg Senatul României este alături de George Pruteanu", a spus Nicolae Văcăroiu.


LINIŞTE TULBURATĂ. Deşi a fost anunţată pentru ora 13:00, înmormântarea omului de litere s-a făcut cu o întârziere de două ore. Oameni obişnuiţi, foarte mulţi studenţi, figuri cunoscute, printre care Prinţul Paul de România, şi soţia lui, prinţesa Lia, Emanuel Isopescu, Radu Moraru, dar şi politicianul Codrin Ştefănescu au putut fi zăriţi pe Aleea Scriitorilor a Cimitirului Bellu, cu flori şi lumânări în mâini pentru George Pruteanu. Au veni să-l vadă pentru ultima dată pe cel mai înfocat luptător din ultimii ani al cauzei limbii române. Zarvă prea mare pentru o zi însorită dintr-un loc în care se odihnesc una lângă cealaltă emblemele artei, culturii româneşti.

George Pruteanu a murit joi seară la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă.

Reputatul lingvist s-a născut la 15 decembrie 1947 în Bucureşti. A fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române. Cea mai cunoscută emisiune a sa a fost "Doar o vorbă săţ-i mai spun", pe care a realizat-o la mai multe posturi de televiziune şi pentru care a şi fost premiat. A iniţiat şi a susţinut legea pentru protecţia juridică a limbii române, promulgată în forma modificată în 2004, cunoscută sub numele de Legea Pruteanu, care cere ca toate textele publice în limbi străine să conţină şi traducerea în limba română. În ultimii ani a militat public de nenumărate ori împotriva "gunoaielor" din industria de divertisment, referindu-se astfel mai ales la programele de televiziune şi la manele.


×
Subiecte în articol: observator georg pruteanu