x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghiță: Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu AstraZeneca

Gheorghiță: Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu AstraZeneca

08 Apr 2021   •   22:30
Gheorghiță: Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinați cu AstraZeneca
Sursa foto: Hepta

Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu au suferit tromboze, a declarat, joi seara, coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Ghoerghiță. Acesta spune că le recomandă celor care au făcut prima doză, să facă rapelul, pentru că nu sunt semnalate alte reacții.

Valeriu Gheorghiță a declarat, joi seara, la Digi 24, că sunt foarte puține persoane în România care au făcut ambele doze de AstraZeneca.

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România. Majoritatea (celor care au făcut prima doză cu AstraZeneca, adică 392.255 de persoane – n.r.), peste 60%, sunt femei, ceea ce corespunde cu ceea ce se întâmplă și la nivel european sau cel puțin acestea sunt datele preliminare. Tocmai de aceea nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat câte din cei 392.255 de români care s-au vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca au făcut reacții trombotice, dr. Gheorghiță a spus că nu există raportate astfel de reacții adverse în România.

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (...) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice. Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a explicat medicul.

Potrivit coordonatorului CNCAV, datele medicale actuale susțin că după cea de-a doua doză nu se anticipează o reacție.

Întrebat dacă le recomandă românilor care s-au vaccinat deja cu prima doză să facă rapelul, răspunsul lui Gheorghiță a fost: „Categoric”, cu condiția să nu fi suferit, după prima doză un eveniment trombotic sau șoc anafilactic.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță