x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greenpeace comemorează accidentul de la Cernobîl

Greenpeace comemorează accidentul de la Cernobîl

25 Apr 2010   •   00:00
Greenpeace comemorează accidentul de la Cernobîl
Sursa foto: Valery Hache/AFP Photo

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, care a afectat milioane de oameni



Greenpeace România a comemorat duminică dezastrul de la Cernobîl în şapte oraşe din ţară. Acţiunea a avut loc în Bucureşti, Alba-Iulia, Iaşi, Bacău, Bistriţa, Arad şi Cluj-Napoca. Voluntarii şi activiştii Greenpeace România au afişat bannere cu mesaje tematice: "Cernobîl: 7.000.000 de victime azi", "2050: Europa 100% energie verde" şi altele.

Studii recente arată că, folosind tehnologia disponibilă azi, până în 2050, cererea totală de energie din Europa şi nordul Africii ar putea fi acoperită numai din surse regenerabile. Greenpeace promovează sursele alternative de energie în detrimentul celor con­venţionale, bazate pe combustibili fosili. Greenpeace România desfă­şoară în prezent o campanie împotriva energiei nucleare, paralelă cu o campanie de informare privind be­neficiile energiei regenerabile. În acest scop a lansat o petiţie online împotriva construirii de noi reactoare nucleare în ţara noastră. Această petiţie poate fi semnată pe site-ul www.greenpeace.ro.

La 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la Cernobîl, din fosta URSS. În zilele care au urmat dezastrului au murit 56 de oameni şi aproape 600.000 au fost expuşi la un nivel ridicat de radiaţii. Contaminarea radioactivă s-a răspândit către re­giuni îndepărtate precum Laponia sau Scoţia. S

ute de mii de oameni din regiunile contaminate au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Zonele afectate sunt extinse, în urma accidentului înregistrându-se niveluri mari de radiaţii chiar în regiuni precum Scandinavia, Marea Britanie, Munţii Alpi sau Grecia. Numărul exact al deceselor provocate de accidentul de la Cernobîl nu va putea fi niciodată cunoscut, dar se estimează că depăşeşte 90.000.

Fostul secretar al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a spus la cea de-a douăzecea come­mo­rare a accidentului că "şapte mi­li­oane de oameni suferă încă în fiecare zi". Trei milioane de copii au nevoie de tratament şi mulţi mor prematur.

×
Subiecte în articol: cernobil