x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul Grivco a plătit 326 de milioane de euro taxe şi impozite

Grupul Grivco a plătit 326 de milioane de euro taxe şi impozite

24 Sep 2014   •   21:17
Grupul Grivco a plătit 326 de milioane de euro taxe şi impozite

Grupul Grivco este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat iar companiile din cadrul acestuia au plătit, în ultimii zece ani, taxe şi impozite în valoare de 326 milioane de euro. Informaţia, disponibilă de altfel pe site-ul ministerului de finanţe, a fost făcută publică recent de Camelia Voiculescu, fiica cea mare a profesorului Dan Voiculescu cel care a fondat în anul 1991 Grupul Industrial Voiculescu & Co. (GRIVCO) S.A. Una dintre cele mai mari afaceri private cu acţionariat 100% românesc s-a dezvoltat oraganic ajungând la circa 30 de companii cu activităţi în domeniile comerţului, mass-media, industriei, bursei, agriculturii şi bunurilor de consum. Nu în ultimul rând, în cadrul grupului activează fundaţii cu scop umanitar dar şi în scopul promovării inteligenţei şi performanţei tinerilor. Potrivit datelor financiare, numai în primul semestru al acestui an, companiile din Grupul Grivco au plătit contribuţii sociale, TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit şi alte impozite în valoare de 12,151 milioane de euro. Spre comparaţie, anul trecut, impozitele şi taxele plătite de Grivco s-au ridicat la 25,639 de milioane de euro.

Dan Voiculescu, fondatorul grupului Grivco, împlineşte astăzi 68 de ani. “La demnitate, onoare şi curaj nu am renunţat, nu renunţ şi nu voi renunţa. În plus, mă bucur în continuare de cele mai de preţ libertăţi: libertatea de exprimare şi libertatea de conştiinţă. Nu e uşor ca după o viaţă de muncă, efort şi responsabilitate să plăteşti pentru ceva ce nu ai făcut. În acelaşi timp, nu e greu ştiind cauza pentru care lupţi. De oriunde voi fi, voi apăra libertatea presei şi voi lupta împotriva dictaturii lui Băsescu”, nota Dan Voiculescu pe blogul personal în data de 17 august.

De-a lungul timpului, Dan Voiculescu a făcut de câteva ori referire la Grupul Grivco şi afacerile pe care le-a înfiinţat de la zero. “Rezultatele muncii mele au fost întodeauna la vedere, transparente oricând, pentru oricine. Sute de milioane de euro taxe şi impozite plătite la stat, zeci de mii de locuri de muncă în companiile pe care le-am fondat, cel mai puternic grup românesc de presă urmărit zilnic de cca 10 milioane de români, fundaţii cu scop umanitar dar şi cu scopul promovării inteligenţei şi performanţei tinerilor (5.000 de tineri talentaţi susţinuţi de Fundaţia pentru Dezvoltarea României)”, nota Voiculescu pe 7 septembrie, pe blogul personal.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe 22 august, Dan Voiculescu vorbea deschis despre acuzaţiile nedrepte care i s-au adus în ultimii 25 de ani menţionând că nu a reuşit să spulbere mitul potrivit căruia ar fi administrat conturile secrete ale lui Nicolae Ceauşescu deoarece acesta a fost alimentat de infinite interpretări şi pe ideea comună că oamenii de afaceri obişnuiesc să îşi plaseze banii în conturi din străinătate.

“Se spunea, nici mai mult, nici mai puţin, că eram mâna dreapta a dictatorului, <>, <(..) O comisie guvernamentală condusa de Mugur Isărescu, o comisie parlamentară şi o instanţă de judecată au concluzionat că aceste conturi nu au existat. M-am ales cu nevinovaţia pronunţată de justiţie, conform hotărârii 531/08.04.1997 şi cu scuzele publice ale domnului Băcanu, însa acest mit a rămas”, scrie Dan Voiculescu.

“Afirm în faţa lui Dumnezeu că tot ce am realizat în viaţă, am realizat prin muncă, multă şi cinstită”, spunea Voiculescu în aceeaşi scrisoare adăugând că pentru el “e foarte important ca oamenii să mă cunoască aşa cum sunt, şi nu aşa cum doresc să mă prezinte adversarii mei politici în serialul “Defăimarea lui Voiculescu”, regizat de ambiţiosul domn Băsescu. Voi solicita Curţii de Apel rezultatul cercetărilor extraordinare şi le voi pune la dispoziţia opiniei publice. Sper că atunci se vor clarifica, pentru toata lumea, acuzaţiile nedrepte pe care le duc pe umeri de 25 ani.

Dealtfel, prin decizia dată de judecătoarea Camelia Bogdan, “toate autorităţile sau instituţiile cu atribuţii în domeniu din România, din Europa, din lume, vor căuta bunurile mele mobile sau imobile în ţară şi în străinatate. Decizia Cameliei Bogdan raspunde astfel la o întrebare care m-a preocupat ani la rând: Cum să îi încredinţez pe români că nu am societăţi, conturi, bunuri mobile sau imobile în ţară sau străinătate ?!cum să îi încredinţez pe români că legendarele conturi ale lui Ceauşescu care au ajuns la Voiculescu nu au existat? Nădăjduiesc că rezultatul cercetării ample va confirma acest lucru şi va face lumină asupra acuzaţiilor nedrepte din ultimii 25 de ani. Atunci vom vedea cine minte: Voiculescu sau camarila lui Băsescu.”




×