x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul îngheaţă salariile până la sfârşitul anului

Guvernul îngheaţă salariile până la sfârşitul anului

29 Apr 2009   •   00:00

Executivul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care se prelungesc până la sfârşitul anului actele normative în vigoare privind salarizarea bugetarilor, renunţând astfel la orice mărire salarială.



Premierul Boc spune totuşi că în măsura în care vor exista resurse financiare, rezultate din economii, se va discuta şi despre măriri salariale.

"Aprobarea ordonanţei reprezintă practic o procedură tehnică prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate până la sfârşitul anului, interval în care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii şi procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedură prin care se stabileşte că actele normative respective nu pot intra în vigoare de la 1 Mai, în lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor", au explicat decizia pentru Mediafax surse guvernamentale.

OUG a fost elaborată avându-se în vedere reevaluarea indicatorilor macroeconomici prin rectificarea bugetului, acordul cu FMI şi ajustarea deficitului. În aceste condiţii, ordonanţa prevede că actele normative privind salarizarea funcţionarilor puiblici, personalului contractual din unităţile sanitare publice, din sistemul sanitar-veterinar, precum şi pentru personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv personalul civil din aceste instituţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, judecătorii, procurorii şi alte categorii din sistemul justiţiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi şi funcţiile didactice şi didactice auxiliare se aplică şi pentru perioada 1 mai - 31 decembrie 2009.

×
Subiecte în articol: observator