x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul vrea Consiliu care să reducă plângerile de la CEDO

Guvernul vrea Consiliu care să reducă plângerile de la CEDO

de Cristiana Toader    |    23 Iul 2009   •   00:00

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un Consiliu interinstituţional care să găsească soluţii de reducere a numărului de plângeri formulate împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). România se află pe locul al treilea, după Rusia şi Turcia, în ceea ce priveşte numărul reclamaţiilor depuse la Strasbourg pentru încălcarea proprietăţii.



Consiliul ar urma să propună soluţii legale şi de practică administrativă pentru diminuarea numărului de cazuri aflate pe rolul CEDO şi să urmărească aplicarea acestor măsuri, au declarat, joi, pentru agenţia MEDIAFAX, surse din mai multe ministere. Printre măsurile pe care le va avea în vedere noul Consiliu se numără modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte executarea hotărârilor judecătoreşti la nivelul consiliilor locale şi judeţene, precum şi iniţierea de controale referitoare la îndeplinirea obligaţiilor legale în cazul retrocedărilor la nivel local, pentru "responsabilizarea" prefecturilor şi a primăriilor.

Consiliul ar putea propune, de asemenea, modificarea Legii caselor naţionalizate. Statul român a fost, în 2008, pe primul loc în ceea ce priveşte suma totală plătită ca daune în urma pierderii proceselor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Guvernul de la Bucureşti fiind obligat la plata a 12 milioane de euro, către reclamanţi. Cu toate acestea, la 31 decembrie 2008, România înregistra cel mai mic procent de plăţi efectuate la timp - 5%.

×
Subiecte în articol: observator