x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hillary Clinton: România, unul dintre cei mai respectabili parteneri ai SUA

Hillary Clinton: România, unul dintre cei mai respectabili parteneri ai SUA

09 Mai 2009   •   00:00
Hillary Clinton: România, unul dintre cei mai respectabili parteneri ai SUA
Sursa foto: NICHOLAS KAMM/AFP

România este "unul dintre cei mai de încredere aliaţi şi cei mai respectabili parteneri ai SUA", a declarat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o ieri, la Washington, cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, scrie Agerpres, citând un comunicat al MAE român.

La finalul întrevederii, ministrul Diaconescu a afirmat că întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru reconfirmarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

'Am convenit împreună că Marea Neagră şi Europa de Est sunt regiuni cu un mare potenţial al dezvoltării democratice şi economice. În viitor, pot să vă spun că SUA, împreună cu România, vor munci din greu pentru respectarea principiilor şi standardelor democratice şi se vor angaja în proiecte în vederea consolidării stabilităţii şi securităţii acestei regiuni', a adăugat şeful diplomaţiei române.

Discuţiile au vizat şi modul de colaborare pentru facilitarea circulaţiei reciproce a cetăţenilor celor două ţări, prin includerea României în Programul Visa Waiver, a declarat Diaconescu.

El a subliniat, totodată, că discuţiile privind aspectele de interes prioritar în relaţia bilaterală s-au concentrat pe aprofundarea componentei economice a parteneriatului strategic bilateral.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi subiecte precum proiectele de securitate energetică de o importanţă deosebită pentru ambele ţări şi cooperarea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.

La rândul său, secretarul de stat american a amintit de cooperarea îndelungată dintre România şi SUA în ceea ce priveşte priorităţile securităţii globale şi a exprimat recunoştinţă pentru angajamentul României în Afganistan, Irak şi Kosovo.

Hillary Clinton a mulţumit României şi pentru decizia de a găzdui exerciţii militare comune cu forţele americane. 'România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi şi cei mai respectabili parteneri ai SUA', a concluzionat secretarul de stat american Hillary Clinton.

Şeful diplomaţiei române a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii în vederea pregătirii unei vizite a preşedintelui Traian Băsescu la Casa Albă. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator