x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Ample manifestări legate de împlinirea a 70 de ani de la pogromul evreiesc

Iaşi: Ample manifestări legate de împlinirea a 70 de ani de la pogromul evreiesc

de Cristinel C. Popa    |    27 Iun 2011   •   09:49
Iaşi: Ample manifestări legate de împlinirea a 70 de ani de la pogromul evreiesc

Luni si marti sunt programate mai multe evenimente legate de comemorarea jubiliara a pogromului evreiesc de la Iasi. In prima zi a manifestarilor au loc comemorari la cimitirele din Targu Frumos si Podu Iloaie, localitati inscrise in "focul" evenimentelor de atunci.

Cu acest prilej sustin alocutiuni reprezentanti ai comunitatii locale si nationale, carora li se alatura Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, invitati speciali, intre care ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, reprezentanti ai Ambasadei Germaniei si ai Muzeului Holocaustului din Washington.

Tot luni au loc vernisajele expozitiilor "Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iasi", la Muzeul Unirii din Iasi, si "Cum a fost posibil?", la Galeriile Dana din localitate. Prima zi se incheie cu o receptie la care sase supravietuitori ai acelor tragice evenimente vor primi din partea primarului Gheorghe Nichita titlurile de cetateni de onoare ai Iasiului.

Marti, in urma unui ceremonial special, vor fi amplasate doua placi comemorative, una pe cladirea-monument a fostei Chesturi din perioada interbelica, in al carei beci sute de evrei au fost ucisi sau torturati, si alta pe cladirea Garii, locul de unde supravietuitorii chinurilor de la Chestura politiei au fost obligati sa se urce in cele doua vagoane de marfa, special pregatite, care au plecat spre Calarasi si Podu Iloaiei, si in care au murit 2713 evrei.

Dupa o masa rotunda pe tema pogromului de la Iasi ce va avea loc la Universitatea "Al.I. Cuza", va fi organizata o proiectie de filme in parcul Copou, unde vor rula pelicule cu tematica inspirata de evenimentele de acum sapte decenii: "Calatoria lui Gruber" de Radu Gabrea si "Duminica neagra" de Mihnea Chelariu. Traseul comemorativ se va incheia la Cimitirul Evreiesc din Iasi.

La eveniment mai sunt invitati directorul Muzeului Holocaustului din Washington, Radu Ioanid, directorul general al Institutului pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Alexandru Florian, ambasadorul statului Israel in Romania, Dan Ben Eliezer, ambasadorul Republicii Cehe in Romania, Jiri Sitler, si altii, intre care supravietuitori ai Pogromului de la Iasi.

Evenimentele de la Iasi se desfasoara prin grija Ministerului Culturii si a Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si a comunitatilor evreiesti, nationala si locala. Despre chinurile si tortura fizica si psihica la care au fost supusi acum 70 de ani evreii la Iasi a scris si Jurnalul National.

Unul dintre supravietuitorii de atunci, Hugo Rosman, ne-a pus la dispozitie doua documente extraordinare pe care le facem publice astazi. O fotografie cu evrei deportati in Transnistria, printre care se afla si socrul sau , precum si imaginea biletului care i-a salvat viata si pe care scrie "Liber".

Cititi istoria supravietuirii evreului Hugo Rosman: "Nu-ti fie frica, nu tine decit o clipa!"

×