x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Sute de persoane din şase localităţi vor fi evacuate ca urmare a creşterii debitului Siretului

Iaşi: Sute de persoane din şase localităţi vor fi evacuate ca urmare a creşterii debitului Siretului

30 Iun 2010   •   00:00

Câteva sute de persoane din şase localităţi din judeţul Iaşi, unde există riscul revărsării râului Siret, vor fi evacuate, din cauza creşterii debitului râului, a afirmat marţi seară prefectul judeţului, Dragomir Tomaşeschi, transmite corespondentul Mediafax.



Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, i-a declarat corespondentului Mediafax că a semnat ordinele de evacuare pentru locuitorii din municipiul Paşcani şi din comunele Lespezi, Stolniceni-Prăjescu, Mogoşeşti-Siret, Mirceşti şi Răchiteni ale căror case sunt în pericol să fie inundate de apele râului Siret.

"Vârful maxim de viitură ar urma să fie atins mâine dimineaţă (miercuri dimineaţă - n.r.) în zona Lespezi şi Paşcani. Este vorba despre oamenii care stau în zonele din apropierea râului Siret, nu de toţi locuitorii. În total, estimez că sunt câteva sute", a afirmat prefectul Tomaşeschi.

El a spus că toate persoanele evacuate vor fi cazate la rude sau, în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, în şcoli şi cămine culturale puse la dispoziţie de primării.

Primarul municipiului Paşcani, Grigore Crăciunescu, a declarat că, în urma inundaţiilor din anul 2008, digurile din suburbiile Paşcaniului, respectiv Lunca şi Blăgeşti, au fost înălţate cu aproape un metru şi că nu există pericolul producerii unor noi inundaţii.

"Specialiştii estimează un debit maxim de 2.000 de metri cubi pe secundă pe Siret în dreptul Paşcaniului. Nu cred că vor fi probleme nici la un debit de 2.500 de metri cubi pe secundă. Oricum, familiile din zonă au fost alertate. În Lunca se încarcă saci cu nisip pentru izolarea eventualelor fisuri în dig", a precizat primarul Grigore Crăciunescu.
Debitul Siretului ar urma să ajungă miercuri dimineaţă la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi dimineaţă, creşterea fiind generată de intrarea pe cursul românesc a unui vârf de viitură venind dinspre Ucraina.

×
Subiecte în articol: observator