Pînă la sfîrşitul acestui secol, vacanţele la schi în Pirinei ar putea ajunge doar o amintire în condiţiile în care, în contextul încălzirii globale, precipitaţiile s-ar putea reduce la jumătate.
Pînă la sfîrşitul acestui secol, vacanţele la schi în Pirinei ar putea ajunge doar o amintire în condiţiile în care, în contextul încălzirii globale, precipitaţiile s-ar putea reduce la jumătate.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii spanioli de la Institutul Ecologic pentru Munţii Pirinei. Folosind simulări, aceştia au determinat că, în lanţul muntos din nord-estul Spaniei şi sud-vestul Franţei, temperatura ar putea creşte cu 2,8 pînă la 4 grade Celsius în zorii secolului al XXII-lea. În acelaşi timp, cantităţile anuale de zăpadă ar urma să scadă cu 30% pînă la 50%. Studiul mai arată că, la altitudini de peste 2.000 de metri, zăpada va fi permanentă doar patru-cinci luni pe an, în condiţiile în care în prezent stratul de zăpadă nu se topeşte între şase şi nouă luni pe an.
MODELE CLIMATICE. Raportul, preluat şi de International Journal of Climatology, arată că precipitaţiile ar urma să scadă de la an la an cu procente între 10,7 şi 14,8 pînă la sfîrşitul secolului. Cercetătorii spun că predicţiile care acoperă perioada 2070-2100 se bazează pe o posibilă creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Savanţii au folosit şase modele climatice care pe baza datelor introduse au estimat corect condiţiile din Pirinei în perioada 1960-1990. Juan Ignacio López-Moreno, geograf, şeful de echipă la Consiliul Superior Spaniol pentru Cercetări Ştiinţifice, a declarat că cel mai optimist scenariu arată că temperatura medie anuală va creşte în Pirinei cu doar 2,8 grade pînă în 2100. Totuşi, dacă emisiile vor creşte, temperatura ar putea creşte cu patru grade Celsius. López-Moreno este de părere că studiul poate cauza multiple implicaţii în Pirinei. Între timp, la sfîrşitul săptămînii trecute, Uniunea Geocercetătorilor Europeni a avertizat că gheţarii şi zăpezile montane din Europa s-au topit deja, ceea ce ar putea însemna o criză de apă pentru această vară. Pînă în lunile iulie şi august, cînd milioane de oameni vor suferi din cauza căldurii, apa va fi deja evaporată.
Citește pe Antena3.ro