x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă patru cazuri de gripă aviară H7N9 în China, pacienţii sunt în stare gravă

Încă patru cazuri de gripă aviară H7N9 în China, pacienţii sunt în stare gravă

02 Apr 2013   •   20:44
Încă patru cazuri de gripă aviară H7N9 în China, pacienţii sunt în stare gravă

Patru persoane din provincia chineză Jiangsu au fost infectate cu gripa aviară de tip H7N9 şi sunt în stare gravă. Virusul H7N9 a apărut recent pentru prima dată la om în Shanghai, unde a cauzat moartea a două persoane în luna martie, informează agenţia chineză Xinhua şi AFP.

Noile cazuri de infectare, identificate în patru oraşe din provincia Jiangsu, ridică la şapte bilanţul îmbolnăvirilor cu această tulpină, la nivelul ţării, în afară de cele două decese din Shanghai, o femeie fiind spitalizată în stare critică. Dintre cele patru noi cazuri, doar o persoană a avut contact cu păsări în activitatea sa.
Autorităţile din Shanghai au anunţat întărirea nivelului de alertă sanitară în metropolă, desemnând un spital pentru primirea şi izolarea bolnavilor care au contractat virusul şi pentru a comunica zilnic noile cazuri apărute.

La începutul lunii martie, OMS a indicat că gripa aviară a provocat moartea a peste 360 de persoane în întreaga lume din 2003. Virusul H5N1 - cel mai comun - se transmite în prezent de la animal la om, dar oamenii de ştiinţă se tem ca nu cumva o mutaţie a lui să permită contaminări de la om la om, ceea ce ar putea declanşa o pandemie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a minimalizat marţi riscurile privind un val de gripă aviară după apariţia a trei cazuri în China, dar a subliniat importanţa de a afla cum de a fost posibil ca virusul în cauză să contamineze oameni, relatează AFP.

''Este pentru prima dată când virusul H7N9 este descoperit la oameni'', a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS, dna Fadela Chaib. Cele trei cazuri descoperite sunt infecţii cu tulpina H7N9, potrivit unor rezultate confirmate sâmbătă de Centrul chinez de control al maladiilor. Această tulpină n-a mai fost transmisă până acum la om. ''Ne preocupă această problemă şi o vom urmări împreună cu autorităţile sanitare chineze pentru a afla mai mult. Dar, pentru moment, aceasta nu se referă decât la trei persoane şi nu s-a constatat transmiterea între oameni'', a precizat Chaib, într-o conferinţă de presă la Geneva.

AFP precizează că un bărbat de 87 de ani din Shanghai s-a îmbolnăvit pe 19 februarie şi a decedat pe 4 martie. Altul, tot din Shanghai, a prezentat simptomele bolii pe 27 februarie şi a murit pe 10 martie, a anunţat duminică Comisia naţională pe probleme de sănătate şi planificare familiară. O femeie de 35 de ani, din provincia Anhui, s-a îmbolnăvit pe 9 martie şi în prezent se află în stare critică.

Autorităţile sanitare din Shanghai au cerut spitalelor să-i supravegheze în mod deosebit pe pacienţii care suferă de afecţiuni respiratorii, a indicat Shanghai Daily. China este una dintre ţările cele mai vulnerabile, deoarece ea deţine pe teritoriul său cel mai mare număr de păsări din lume şi, în numeroase sate, populaţia intră în contact cu păsările.

×