x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incompatibilităţi ANI pe lângă lege

Incompatibilităţi ANI pe lângă lege

30 Iul 2013   •   15:35
Incompatibilităţi ANI pe lângă lege
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

 Sute de primari, viceprimari şi preşedinţi de Consilii Judenţene puşi artificial pe bară de insitituţia politizată condusă de Horia Georgescu. Ţinta ANI este schimbarea hărţii politice a României rezultată din alegerile locale din 2012 când formaţiile sprijinite de Băsescu au suferit o înfrângere drastică. Printr-o interpretare a legii care nu ţine cont de un act normativ emis de Guvernul Tăriceanu în anul 2008, ANI scoate pe bandă rulantă incompatibilităţi. Ele se referă la cazurile aleşilor locali care au semnat contracte în numele autorităţilor locale pentru servicii comunale efectuate de asociaţiile din mai multe judeţe. Sunt în cauză îndeosebi contracte finanţate din fonduri europene ceea ce pune, în ansamblu, administraţiile locale într-un conflict juridic, prin reprezentanţii ei cu autorităţile de la Bruxelles. Este de neînţeles de ce administraţia centrală, prin prefecţi, păstrează în aceste cazuri numeroase de incompatibilităţi, tăcerea. Cu atât mai mult cu cât acţiunile primarilor şi prefecţilor s-au făcut în baza legii reprezentând interesele publicului.

Acuzele ANI
Agenţia Naţională pentru Integritate s-a pus pe făcut curăţenie în administraţia locală. Sute de primari au fost declaraţi incompatibili după ce ANI a constatat că aleşii locali făceau parte din Adunările Generale ale Acţionarilor operatorilor regionali de apă. În fruntea listei incompatibililor se află primarul Sibiului Klaus Johannis însoţit de alţi 44 de primari din judeţele Sibiu şi Constanţa.
Persoanele declarate incompatibile de ANI, ar fi încălcat dispoziţiile legale potrivit cărora „funcţia de primar şi viceprimar “este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.
ANI nu ia în calcul însă o Hotărâre de Guvern din anul 2008 care îi obligă pe primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene să formeze asociaţii de dezvoltare intracomunitară care au ca obiect serviciile de utilităţi publice. Mai mult, primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene trebuie să reprezinte ei însuşi insituţiile pe care le conduc în Adunarea generală a Acţionarilor. Cu această prevedere în spate, majoritatea primarilor acuzaţi de ANI că sunt incompatibili au contestat deja în instanţă verdictul.

Ce spune HG 855
Cabinetul Tăriceanu a adoptat în 2008 HG 855 pentru pentru aprobarea actului constitutiv-cadru şi a statutului-cadru ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.
Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare trebuiau constituite în vederea delegării gestiunii serviciului către un operator regional prin atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii conform Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006. Actul normativ prevede că asociaţia de dezvoltare intercomunitară poate avea ca obiect de activitate unul sau mai multe servicii comunitare de utilităţi publice, respectiv: serviciul de alimentare cu apă, serviciul de canalizare şi epurare a apelor uzate, serviciul de colectare, canalizare şi evacuare a apelor pluviale, serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat, serviciul de salubrizare a localităţilor, serviciul de iluminat public, serviciul de administrare a domeniului public şi privat al unităţilor administrativteritoriale şi serviciul de transport public local. “Face excepţie serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare pentru care se pot constitui numai asociaţii de dezvoltare intercomunitară cu un singur obiect de activitate, distinct”, se arată în actul normativ.

Asociaţiile sunt conduse de o Adunare Generală formată din toţi reprezentanţii asociaţilor desemnaţi prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale acestora. “Se recomandă ca aceşti reprezentanţi să fie primarii, pentru municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru judeţe” se arată în articolul 14 al Anexei nr 4, parte a HG 855. Adică exact aceleaşi funcţii pentru care primarii sunt declaraţi incompatibili pe bandă rulantă de către ANI.

×