x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indepedentul Sorin Paveliu sesizează ANI privind inadvertenţe în declaraţia de avere a Elenei Udrea

Indepedentul Sorin Paveliu sesizează ANI privind inadvertenţe în declaraţia de avere a Elenei Udrea

18 Noi 2008   •   00:00

Candidatul independent Sorin Paveliu a solicitat, luni, Agenţiei Naţionale de Integritate, să publice toate declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegeri, sesizând faptul că a descoperit unele inadvertenţe în declaraţia de avere a Elenei Udrea, contracandidata sa în colegiul 25 din Capitală.



Deputatul Sorin Paveliu, candidat independent în colegiul 25 Bucureşti, precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX că, în urma unei solicitări către ANI, privind declaraţiile de avere ale candidaţilor în alegerile parlamentare, "a putut afla informaţii care, deşi nu au caracter penal, pot prezenta interes pentru alegătorii care eventual ar putea opta pentru contracandidata sa, Elena Udrea".

"În campanie, reprezentanta PDL promite alegătorilor că «va dona un teren cu o suprafaţa de 500 mp, localizat în Prelungirea Ghencea», pentru construirea unui complex social pentru bătrîni. Din declaraţia de avere reiese că doamna avocat nu deţine un astfel de teren, nici domnia sa nici familia", spune Paveliu.

El mai arată că "Elena Udrea a încurcat cifrele, în declaraţie, menţionând dividente de 2 miliarde RON".

"Pe blogul domniei sale anunţă că a depus o Declaraţie rectificativă în care dividentele devin 2 milioane RON. Ceea ce nu ne-a spus însă doamna avocat este că în declaraţie a apărut ca sursă celebra firmă Dalli Internaţional. În conferinţa de presă, preluată de ziarul Gîndul din 14 iulie 2008, viitoarea candidată la funcţia de deputat a explicat «că adversarii săi politici au continuat să pună activitatea Dalli în seama să, deşi contractul există din 1995, de când era încă studentă, iar soţul său a vândut acţiunile pe care le deţinea încă din iunie 2004»", explică Paveliu.

El adaugă că, din declaraţia de interese reiese "că Elena Udrea deţine 50% din acţiunile firmei Dalli Internaţional". "Mai mult, aceste acţiuni nu apar în declaraţia de avere şi interese de pe site-ul Preşedinţiei României, dată de doamna Udrea la încetarea funcţiei de consilier al Preşedintelui Băsescu", a mai spus Paveliu.

"Sunt convins ca doamna avocat va avea explicaţii legale pentru fiecare din aceste inadvertenţe. Sunt deja obişnuit. A trebuit să accept că nu pot candida din partea PDL în colegiul 24, pe strada în care locuiesc, pentru că mama domniei sale a locuit cândva în acel colegiu şi că este legată sentimental de zonă. După ce am dorit să candidez în colegiul 25, a trebuit să las din nou locul liber pentru că, vezi doamne, s-a aflat într-o eroare indusă de o hartă publicată eronat de un ziar. Personal nu sunt absolut deloc interesat de modul în care doamna avocat Elena Udrea înţelege noţiunea de adevăr şi de cinste", precizează el.

Sorin Paveliu îşi exprimă nemulţumirea faţă de nerespectarea prevederilor legii 144/2007 privind înfiinţarea, şi organizarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Astfel la Art. 40.(4) stipulează că "declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor pentru funcţia de deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar se publică pe pagină de internet a Agenţiei, în termen de 10 zile de la data primirii", se arată în comunicatul candidatului independent.

Paveliu a precizat că ANI a optat pentru a pune la dispoziţia celor interesaţi copii după respectivele declaraţii, doar în urma unei cereri privind accesul la informaţiile publice, şi consideră că "motivul invocat de Agenşie, respectiv lipsa a circa 10 giga de spaţiu necesari pentru publicarea pe site-ul instituţiei a celor 3000 de declaraţii, este pueril şi reprezintă doar o încercare de a împiedica opinia publică să acceadă la informaţii legitime, care pot orienta alegătorii asupra unor aspecte care, în ultimă instanţă pot reflecta incusiv moralitatea candidaţilor".

Drept urmare, deputatul Paveliu "solicită conducerii ANI să dispună publicarea de urgenţă a tuturor declaraţiilor de avere şi interese, pentru a da posibilitatea tuturor candidaţilor şi alegătorilor să le consulte înainte că votul electoratului să se fi exprimat".
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania avere udrea paveliu