INCĂLZIREA II LASĂ RECI. Cei mai mulţi dintre ruşi nu ştiu mare lucru despre schimbările climatice, iar cei căt de căt familiarizaţi cu această temă spun că efectele sale nu le-ar prinde rău deloc. "Nu avem de ce să intrăm in panică. Cănd clima va deveni mai caldă, Rusia va avea la dispoziţie şi mai mult teritoriu pentru agricultură şi industrie", spune ministrul rus pentru Resurse Naturale.
GABRIEL SFIDEAZĂ. Compania canadiană Gabriel Resources este increzătoare in victoria pe care o va avea la Roşia Montană, informează Reuters, preluănd o declaraţie a directorului financiar Richard Young. La două săptămăni după ce Ministerul romăn al Mediului a suspendat proiectul, responsabili de la Gabriel Resources continuă să apară in presa occidentală cu declaraţii care mai de care mai sfidătoare la adresa Bucureştiului. Reprezentanţi ai companiei au declarat repetat că hotărărea ministerului romăn este ilegală şi că nu se doreşte decăt calmarea spiritelor printre etnicii unguri.
CADOU GREENPEACE. Mai mulţi voluntari Greenpeace au vizitat ieri Parlamentul Romăniei pentru a trage un semnal de alarmă in ceea ce priveşte organismele modificate genetic. 12 voluntari, cu tricouri pe care scria "Spune NU OMG", le-au lăsat aleşilor, in căsuţele nominale, căte un pacheţel care conţinea materiale informative despre culturile transgenice şi un săculeţ cu seminţe de porumb nemodificat genetic. Seminţele sunt produse de cercetători romăni şi combat eficient dăunătorii.
SONDAJ. Majoritatea dintre cei 22.000 de cetăţeni europeni intervievaţi in cadrul unui sondaj de opinie dat publicităţii de BBC sunt de părere că activitatea umană a provocat fenomenul de incălzire globală. Circa 79% dintre respondenţii chestionaţi in 21 de ţări membre UE vor măsuri urgente pentru soluţionarea acestei probleme. Două treimi susţin că "este necesar să se ia foarte curănd măsuri majore".
SALMONELLA EXTRATERESTRĂ. Bacteriile provenind din spaţiu sunt de trei ori mai periculoase decăt cele de pe planetă noastră, relatează BBC. Oamenii de ştiinţă au analizat efectele pe care salmonella typhimurium, adusă din spaţiu in culturi speciale, le are asupra şoarecilor de laborator. Descoperirea va fi foarte utilă in perspectiva viitoarelor misiuni pe Marte şi pe Lună. Acest tip de salmonella este mult mai greu de tratat cu antibiotice decăt ruda sa "pămănteană".