x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

09 Iul 2008   •   00:00

9 iulie 2008



POLUEAZĂ CÎT CENTRALELE PE CĂRBUNE. Televizoarele cu ecran plat produc mai mult gaz cu efect de seră decît centralele pe cărbune, potrivit unui studiu elaborat de cercetători de la Universitatea din California. Studiul, publicat în revista Geophysical Research Letters şi citat de cotidianul The Guardian, arată că vinovată este trifluorura de azot, un ingredient fundamental al noilor tv, a cărui producţie a crescut pînă la 4.000 de tone pe an. "Acest gaz este de 17.000 de ori mai puternic decît dioxidul de carbon în producerea efectului de seră – afirmă Michael Prater, autorul studiului – şi nimeni nu ştie în ce cantitate este emis în atmoferă". Potrivit experţilor, numai producţia din acest an echivalează cu 67 de milioane de tone de CO2, mai mult decît cele mai mari centrale pe cărbune sau de producţia de gaze cu efect de seră "minore", cum ar fi hexafluorura de sulf.

AMENDĂ PENTRU POLUARE. Combinatul siderurgic ArcelorMittal a fost amendat de Garda de Mediu cu 200.000 de lei, pentru nereguli semnalate la Uzina Cocso-Chimică, unde s-au constatat emisii puternice de pulberi şi noxe în atmosferă care pun în pericol sănătatea oamenilor şi mediul. Potrivit Mediafax, ultimul control făcut de inspectorii GNM, între 23 iunie şi 4 iulie, a scos la iveală noi probleme pe platforma siderurgică legate de poluarea mediului. Pe lîngă amenda de 200.000 de lei, inspectorii Gărzii cer administraţiei ArcelorMittal Galaţi să adopte, pînă la sfîrşitul anului, şi 75 de măsuri de protecţia mediului, 30 dintre ele doar la Uzina Cocso-Chimică. Conducerea nu a comentat sancţiunile date de Garda de Mediu. (Daniel Mihalache)

BIOCOMBUSTIBILI. Europarlamentarii au făcut apel la începutul acestei săptămîni la revizuirea obiectivelor europene privind dezvoltarea de biocarburanţi, pledînd în acelaşi timp pentru dezvoltarea de noi tehnologii, precum autoturismele electrice sau pe bază de hidrogen, relatează AFP. În timp ce CE speră să adopte o directivă care să impună obligativitatea utilizării biocarburanţilor în transporturi  în proporţie de zece la sută pînă în 2020, eurodeputaţii din cadrul Comisiei de Mediu din Parlamentul European au preconizat reducerea la opt-zece procente a ponderii energiilor regenerabile, din care doar jumătate vor fi reprezentate de biocarburanţi. Ei au pledat în favoarea stabilirii unui obiectiv intermediar de patru procente pentru energie regenerabilă pînă în 2015. Din cele patru procente, o cincime ar trebui să provină din alte surse decît biocarburanţii.

×
Subiecte în articol: verde!